Nu ook 4G in Rotterdam

30 mei 2013 door in KPN en Mobiel internet.

RotterdamRotterdam is de derde grote stad in Nederland met de beschikking over een 4G-netwerk. KPN ‘opende’ deze week het netwerk dat een belangrijke rol speelt in de economische bedrijvigheid in en rond de haven. Op maandag 27 mei gaven Joost Farwerck, KPN-bestuurslid, Korrie Louwes, wethouder in Rotterdam en kapitein Ben van Scherpenzeel, namens het Rotterdams havenbedrijf, het startschot voor het 4G-netwerk. De havenstad is na Amsterdam en Den Haag de derde grote stad met het snelle internet. KPN ligt nog altijd goed op schema met de uitrol; halverwege 2013 moet 4G in de helft van Nederland beschikbaar zijn. In de zomer van 2014 is de dekking honderd procent. T-Mobile, Vodafone en Tele2 kochten ook 4G-frequenties en gaan later de snellere netwerken realiseren.

Veiling
De veiling van de frequenties die 4G-netwerken mogelijk maken, vond eind 2012 plaats. Rob Shuter van Vodafone vindt dat het ministerie van Economische Zaken nu meer openheid van zaken moet geven. Het ministerie van Economische Zaken maakte na de frequentieveiling eind vorig jaar enkel bekend wie de kopers waren en dat de veiling 3,8 miljard euro in het laatje van de Nederlandse overheid bracht. Daar waar telecomaanbieders er volgens Rob Shuter, CEO bij Vodafone Nederland, alles aan doen om zo transparant mogelijk te zijn, is het ministerie erg karig met meer informatie over de veiling. Shuter is nu benieuwd naar bijzonderheden en hij hoort dan ook graag antwoord op vragen als:

– heeft de veiling voldaan aan de verwachtingen?

– is het goed verlopen?

– wat zijn de gevolgen van hoge prijzen die providers hebben betaald voor de consumenten en voor de investeringen in de sector?

– gaat de concurrentie op de telefoniemarkt toenemen?

“De antwoorden op deze vragen zijn uiterst relevant voor de ontwikkeling van de veilingopzet voor de UMTS-frequenties in 2016. De overheid zal zich immers nieuwe doelen moeten opstellen en bepalen wat de beste manier is deze te bereiken”, schrijft Shuter in zijn blog. Minister Kamp heeft aangegeven dat een evaluatie begin 2014 plaatsvindt. Naast het veilingsysteem kunnen dan ook de invloed op de markt en de gevolgen voor de onderlinge concurrentie worden geëvalueerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
Abonnementen zonder internet bij T-Mobile

T-Mobile voegt deze week abonnementen zonder mobiel internet aan het aanbod toe. Deze varianten zijn vooral gericht op het voorkomen...

Sluiten