Nieuwe toezichthouder verwacht meer concurrentie in mobiele telefonie

23 april 2013 door in Algemeen en Mobiel internet.

ACM: Autoriteit Consument & MarktSinds 1 april verenigt de Autoriteit Consument en Markt (ACM) diverse consumentenorganisaties. Eén van de speerpunten van de nieuwe toezichthouder voor 2013 is zorgen voor versterking van de concurrentie in de mobiele telecommarkt.

De ACM ontstond uit de samenvoeging van de Consumentenautoriteit, de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) en de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (OPTA) en zorgt voor regulering in de sectoren energie, telecom, post en vervoer, gecombineerd met het mededingingstoezicht in alle marktsectoren en handhaving van de consumentenrechten op de niet-financiële markten.

Concurrentie telecom

Een belangrijk punt van aandacht is het bevorderen van de concurrentie op de mobiele telefoniemarkt. Bij de veiling van 4G-frequenties kocht ook Tele2 vergunningen en zal dus toetreden tot de mobiele markt, waardoor naar verwachting van de ACM, de concurrentie wordt versterkt. “Deze ontwikkelingen kunnen voor consumenten gunstige effecten hebben zoals betere service, meer transparantie en betere prijzen. ACM zal er op toezien dat dit proces op de mobiele markt daadwerkelijk leidt tot meer concurrentie ten gunste van de consument. Waar nodig zullen wij optreden om dit te bevorderen”, aldus het ACM.

Veiligheid

In 2012 kwam twaalf procent van de Nederlanders van 15 jaar en ouder in aanraking met een vorm van digitale criminaliteit en recent vonden DDoS-aanvallen op de diverse Nederlandse banken plaats. Het waken over de digitale veiligheid is dan ook een belangrijk speerpunt, evenals het tegengaan van het plaatsen van malware op computers, tablets en telefoons. Uit onderzoek blijkt dat het aantal malware-incidenten op smartphones (en tablets) in 2012 met 163% is gestegen ten opzichte van een jaar eerder. In totaal werden 65.277 virussen en malware apps ontdekt. In 2011 waren dat er nog 24.794.

Verlagen tarieven

De ACM maakte deze week ook bekend dat het de tarieven voor vaste en mobiele gespreksafgifte heeft vastgesteld die per 1 september 2013 ingaan. Dat is het tarief dat aanbieders mogen rekenen voor het afleveren van telefoongesprekken. Het tarief voor mobiele gesprekken gaat van 2,04 cent naar 1,017 cent, voor vaste gesprekken wijzigt het van 0,37 cent naar 0,108 cent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
Extra zendmasten in Amsterdam op 30 april

Volgende week is het dan zover; koningin Beatrix geeft de koninklijke scepter door aan prins Willem-Alexander. De grote telecomproviders, KPN,...

Sluiten