Niet stedelijke, maar landelijke Nederlandse 5G netwerken

7 november 2017 door in Algemeen.

Landelijk 5G netwerkHet Ministerie van Economische Zaken verwacht al in 2020 de uitrol van landelijke 5G netwerken. Daarvoor moet de overheid zelf ook nog wat doen. De overheid moet namelijk de benodigde frequenties veilen in 2019. In Europa gaat men juist uit van stedelijke 5G netwerken in specifieke steden.

In Nederland lopen we behoorlijk voor met 4G netwerken van de vier grote providers. Nederland behoort  tot de wereld top 10 als het gaat om landelijke beschikbaarheid van 4G. Het is daarom ook niet vreemd dat het Ministerie van Economische Zaken in Nederland ook een snelle ontwikkeling verwacht van 5G. De meeste Europese landen verwachten de uitrol van het nieuwe netwerk in specifieke steden. Het Ministerie verwacht juist een landelijke uitrol van 5G netwerken in ons land. Een cruciale factor in die uitrol is de Nederlands overheid zelf. Want in 2019 vindt er een belangrijke frequentie veiling plaats.

Economische Zaken verwacht landelijke 5G uitrol in 2020

Netwerk technieken ontwikkelen zich razend snel. De technieken worden gedreven door verschillende partijen. De auto industrie maakt auto’s zonder bestuurders, maar daarvoor zijn razendsnelle netwerken nodig. Consumenten verbruiken steeds meer data en verschillende providers werken aan de Internet of Things. Een centrale rol in al die ontwikkelingen ligt er voor het 5G netwerk. Het is een nieuw en razend snel netwerk dat nog meer technieken mogelijk moet maken. In Nederland lopen wij behoorlijk voorop met onze 4G netwerken. Het Ministerie van Economische Zaken (EZ) verwacht, dat ons land ook met de uitrol van het nieuwe netwerk voorop loopt. EZ spreekt namelijk al van landelijke uitrol van 5G netwerken terwijl collega landen in Europa spreken over de uitrol van 5G alleen in specifieke steden.

Frequentie veiling cruciaal

Een cruciale rol in de uitrol van het nieuwe 5G netwerk is de frequentie veiling in 2019. De overheid veilt in 2019 namelijk enkele belangrijke frequenties waaronder de 700 MHz frequentie band. De nieuwe frequentie kan een sleutelrol spelen in de lancering van landelijk dekkende netwerken. Een lage frequentie heeft namelijk als voordeel dat het een groot bereik heeft. Daarmee kunnen provider relatief eenvoudig landelijk dekking verzorgen voor het toekomstige 5G netwerk. De veiling vind plaats in 2019 en de licenties voor de nieuwe frequenties zijn in januari van 2020 beschikbaar. De overheid verwacht vanaf dat moment een snelle ontwikkeling van de techniek en hetzelfde jaar nog de uitrol van een landelijk 5G netwerk. EZ verwacht daarom niet dat het in ons land nodig is om “één stad bijzonder te behandelen.” Het ministerie meent dat: “Marktpartijen hebben genoeg prikkels om zelf aan de slag te gaan door heel Nederland”.

Op dit moment is er in Groningen een grote proeftuin voor de nieuwe techniek en de nieuwe techniek en in september heeft T-Mobile zelfs de eerste netwerk antenne geplaatst die voorzien is van 5G techniek. De antenne verzorgt nog beter bereik op het Leidseplein te Amsterdam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
Mobiele inkomsten VodafoneZiggo onder druk

De nieuwe provider VodafoneZiggo heeft de voorlopige cijfers over het derde kwartaal van 2017 gepubliceerd. De joint venture van Vodafone...

Sluiten