Mobiele providers verdienen flink meer aan mobiel internet

24 juli 2014 door in Mobiel internet.

Mobiel internet dataNederlandse telecomproviders verdienen steeds meer uit het gebruik van mobiel internet. Dat blijkt uit cijfers die de marktautoriteit ACM publiceerde. Er wordt de afgelopen jaren steeds meer gebruik gemaakt van mobiele data, en daarmee stijgt ook de omzet die providers met het mobiele internet behalen. Zo is de totale omzet uit data in 2013 met maar liefst 50 procent gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor. Klanten zijn de afgelopen jaren ook fors meer gaan betalen.

In de eerste helft van 2013 verdienden de providers ongeveer 946 miljoen euro aan mobiele data, en over heel 2013 zelfs 1,75 miljard euro. Er zijn in Nederland zo’n 10,7 miljoen aansluitingen met mobiel internet, wat neerkomt op een verbruik van 13,50 euro per Nederlander per maand. Dat is flink meer dan in 2011 en 2012, toen er respectievelijk nog ‘slechts’ 7,65 euro en 9,70 euro per Nederlander werd uitgegeven.

Grotere databundels
De stijging van de omzet komt niet alleen doordat consumenten meer zijn gaan betalen, maar ook doordat er grotere databundels worden aangeboden. De consumenten verbruiken dus ook veel meer data dan voorheen. De vraag naar meer MB’s komt onder andere door de introductie van 4G, waarbij de databundel sneller wordt verbruikt. Daarnaast komt de stijging ook door het ineenschuiven van diensten, zoals dat bij onder andere KPN en Vodafone gebeurt. Daar worden veelal abonnementen aangeboden waarbij sms’en en bellen onbeperkt is, en alleen de databundels verschillen.

Losse internetbundel
Een andere opvallende verandering is het nagenoeg wegvallen van de losse internetbundels. Tot 2011 was het heel gebruikelijk om naast de bel- en sms-bundel ook nog een losse internetbundel ernaast te nemen. De trend is echter dat klanten liever voor een alles-in-één-oplossing kiezen, en een bundel kiezen waarmee zowel kan worden gebeld en ge-sms’t als gebruik kan worden gemaakt van data.

De totale omzet van de providers is ook gestegen. Behaalden alle telecomproviders samen in 2012 nog een omzet van 5,2 miljard euro, in 2013 is dat met 0,3 miljard gestegen naar 5,5 miljard euro. De toename van mobiele data is hier een belangrijke oorzaak van. Het aantal aansluitingen bleef dan ook nagenoeg gelijk. Het aantal klanten liep wel terug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
Youfone introduceert vernieuwde EU-bundel

De zomervakantie komt eraan en de daarbij behorende mobiele zorgen ook. Want het is bijna iedereen al een keer overkomen...

Sluiten