Mobiele data gebruikers hebben het goed in Nederland

21 september 2017 door in Algemeen en T-Mobile.

4g onderzoek Nederland T-MobileDe Nederlandse 4G netwerken zijn opnieuw uitgeroepen tot uitstekende netwerken. OpalSignal heeft de Nederlandse netwerken getest en komt tot de conclusie dat de beschikbaarheid van 4G in Nederland uitstekend is. Veel beter, dan de gemiddelde LTE beschikbaarheid en netwerksnelheid de wereld.

Gebruikers van mobiele breedband in Nederland hebben waarschijnlijk betere ervaringen in ons land, dan in andere landen in de wereld. Nederland behoort namelijk tot de top 6 landen in de wereld volgens het nieuwe OpalSignal rapport. Wij behoren tot de toplanden waar LTE verbinding ruim beschikbaar is en hoge download snelheden worden geleverd. Het rapport laat zien dat de 4G beschikbaarheid in Nederland op 86 % ligt en de gemiddelde 4G download snelheid is 38,4 Mbps. Natuurlijk helpt het, dat wij in een relatief klein land wonen met een behoorlijk hoge bevolkingsdichtheid. De Nederlandse providers hebben daarom minder zorgen om het land te bedekken met LTE luchtgolven. Van de vier 4G netwerken is het netwerk van sim only provider T-Mobile op de meeste onderdelen binnen het onderzoek leidend. De provider komt dan ook als beste uit het OpalSignal rapport.

Nederlandse mobiele data gebruikers hebben het goed

Over het algemeen is het 4G aanbod in Nederland veel beter dan in andere landen in de wereld. Er is erg veel geïnvesteerd in de netwerken en het helpt natuurlijk ook, dat er in Nederland veel mensen wonen in een relatief klein gebied. Het onderzoek van OpenSignal laat zien dat Nederlandse providers een gemiddelde 4G download snelheden leveren van meer dan 38,4 Mbps. De 4G verbindingen in Nederland zijn meer dan 86 % van de tijd beschikbaar. Geweldige cijfers waarmee Nederland in de top 10 van de OpenSignal ‘testen voor netwerksnelheden en –beschikbaarheid’ staat. Sterker nog in het laatste wereldwijde 4G rapport van de onderzoekers staat Nederland in de top 6 van landen met de beste 4G beschikbaarheid en hoogste 4G download snelheden.

In de test laten Tele2 en Vodafone sterke resultaten zien, het is echter T-Mobile die vijf van de zes OpenSignal testcategorieën weet te winnen. De provider heeft de snelste 4G download snelheid en de laagste LTE latency. T-Mobile biedt in Nederland de beste 4G-verbindingen aan, maar de concurrentie is niet ver weg. Vodafone en Tele2 tonen vergelijkbare resultaten. Van de vier grootste providers in Nederland doet marktleider KPN het volgens de resultaten het slechtst. In de zes categorieën waar de providers op getest werden, wint het bedrijf niet één keer. Het KPN netwerk is in vergelijking tot andere landen in de wereld wel erg goed.

T-Mobile heeft beste 4G netwerk

T-Mobile komt absoluut als beste uit de zes OpenSignal testen. De sim only provider won zelfs twee van de categorieën en viel in drie andere bijna samen met de concurrentie. De gebruikers van T-Mobile hebben bijvoorbeeld het snelste netwerk. De 4G download snelheden tot 46,4 Mbps bij T-Mobile zijn veel sneller dan bij de andere drie providers. KPN en Tele2 eindigden vrijwel gelijk met respectievelijk 38,6 en 36,4 Mbps aan LTE download snelheid. Geen van de Nederland telecomaanbieders kun je trouwens beschuldigd van langzame 4G snelheden. Zelfs de laagst geteste 4G snelheid, was nog altijd 13 Mbps sneller dan het wereldwijde LTE download gemiddelde ( 16 Mbps ).

Geavanceerde LTE technieken T-Mobile

De superieure 4G download snelheden van T-Mobile zijn het resultaat van het agressieve gebruik van carrier aggregatie. Een geavanceerde LTE techniek waarbij de provider verschillende frequentiebanden combineert en zodoende een nog hogere snelheid krijgt. Zo hebben KPN, Tele2 en Vodafone elk 30 MHz aan spectrum gecombineerd via carrier aggregatie. T-Mobile combineert zelfs 45 MHz aan spectrum over drie frequentiebanden. Daarnaast is het de eerste operator in Nederland om de nog complexere 256 QAM techniek te ondersteunen. De provider gebruikt vanaf augustus zelfs vierde band voor carrier aggregatie. Twee maatregelen die een grote boost kunnen geven in de LTE prestaties.

Tele2 klanten kunnen het meest gebruikmaken van het 4G-netwerk. De voordelige sim only provider Tele2 biedt namelijk in 91,35 % van alle gevallen 4G bereik. Vodafone volgt met 90,72 % en op de derde plaats vinden we T-Mobile met 90,09 %.

Toekomst 4G en 5G

Het werd deze week ook bekend, dat de Overheid in 2019 nieuwe frequentiebanden gaat veilen. Tegen het einde van 2019 mogen de providers al weer bieden voor nieuwe 4G en 5G frequenties. Een van de eisen van de Overheid is dat uiteindelijke gebruikers van de frequenties ervoor zorgen dat ook buitengebieden goede dekking krijgen. Je mag er dus vanuit gaand dat de voorsprong die Nederland heeft in de wereld voor de komende jaren nog wel wordt bewaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
Overheid veilt drie 4G & 5G frequenties in 2019

Het Nederlandse Kabinet wil de huidige koppositie van de Nederlandse netwerken versterken. Daartoe veilt de Overheid in 2019 drie nieuwe...

Sluiten