Mobiel internet en sim only belangrijk voor KPN

29 april 2013 door in KPN en Mobiel internet en Sim Only.

kpn-dakMobiel internet zit in de lift. In het laatste kwartaal van 2012 gebruikten Nederlanders zo’n 7 miljoen gigabyte aan dataverkeer. In dezelfde periode in 2012 was dat nog 4 miljoen gigabyte. Deze stijging mist haar uitwerking niet op de financiële resultaten van bijvoorbeeld KPN.

De totale retailomzet van de grote aanbieders KPN, T-Mobile en Vodafone bedroeg in de tweede helft van het afgelopen jaar 2,58 miljard euro. Dat is iets minder dan in 2011. De omzet van de grote partijen blijft nagenoeg gelijk doordat de inkomstendaling op het gebied van sms’en en bellen wordt gecompenseerd door de explosieve stijging van het mobiel internetgebruik. Een internetdienst als WhatsApp neemt steeds meer de functie van sms’en over, in het laatste kwartaal van 2011 werden er nog 2,5 miljard sms’jes verstuurd, in kwartaal vier van 2012 waren dat er met 1,5 miljard beduidend minder. Daarnaast begon KPN eerder dit jaar met de uitrol van het 4G-netwerk en T-Mobile begint later dit jaar, waardoor het niet ondenkbaar is dat de stijgende tendens voor wat betreft het mobiel internetgebruik zich in 2013 voortzet. Zeker gezien het feit dat ongeveer de helft van het mobiel dataverkeer uit video bestaat. Door snelle en stabiele verbindingen via 4G wordt de gebruikservaring alleen maar beter.

KPN

De totale omzet van KPN daalde met 8,8 procent van 3,2 miljard in het eerste kwartaal van 2012, naar 2,9 miljard euro in de eerste drie maanden van dit jaar. Tel daar een gehalveerde winst bij op en het is duidelijk dat de omzet van KPN onder druk staat. Met name de omzet op de mobiele markt met veel concurrenten liet een scherpe daling van 8,7 procent, zien. De compensatie voor het afnemend sms- en belverkeer lijkt bij KPN niet helemaal op te gaan. Er konden wel 7.000 nieuwe abonnees genoteerd worden ten opzichte van vorig jaar, maar dan gaat het voornamelijk om sim only abonnementen. Het totale aantal KPN-consumentenabonnees komt hiermee uit op 3,5 miljoen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
Nog jaar gratis internet in NS-intercity’s

Gratis draadloos internet in de trein voorziet in een behoefte. Reden voor de NS en T-Mobile om het aanbieden van...

Sluiten