Mobiel abonnement niet duur maar ook niet goedkoop

18 juli 2013 door in Algemeen en Mobiel internet.

toestelleaseDe Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) onderzocht de tarieven voor mobiel bellen en internetten in de 34 aangesloten landen. Nederland staat in de middenmoot. Feit blijft wel dat mobiele abonnementen met ‘gratis’ toestel erg ondoorzichtig zijn en blijven. Misschien brengen nieuwe EU-regels daar in september verandering in.

Waar Nederland binnen de Europese Unie (EU) het duurst is voor wat betreft mobiel internet, blijkt het elders toch nog duurder te zijn. De OESO vergeleek van 34 landen een bundel van 1 GB aan data en 100 belminuten. In Nederland op basis van de prijzen van augustus 2012 van Vodafone. De genoemde bundel kostte in Nederland ongeveer 35 euro, de Oostenrijker betaalde daar bij T-Mobile 9,50 euro voor en in Chili kostte het via Entel Movil 100 euro.

Ondoorzichtig

De Nederlandse politiek pleit voor richtlijnen voor telecomaanbieders, onder andere met betrekking tot abonnementstarieven. Misschien niet overbodig want de OESO geeft ook aan dat mobiele abonnementen met een vorm van toestelsubsidie vaak misleidend zijn en zoals algemeen bekend vaak duurder dan een los toestel met een sim only-variant. De bundeling is ondoorzichtig waarbij consumenten vaak veel te ruime bundels en langdurige contracten hebben. “Zowel het mobiele ecosysteem als consumenten kunnen profiteren van minder lock-in en meer transparantie, bijvoorbeeld door het loskoppelen van de kosten van het toestel in de maandelijkse rekening”, schrijven de onderzoekers. Robin Mobile probeert in Nederland het systeem op te schudden en te gaan voor een transparant product.

OESO

Nieuwe regels

“Een markt waar consumenten kunnen genieten van keuze en concurrentie, niet van grenzen en belemmeringen”, zei Eurocommissaris Neelie Kroes tijdens een toespraak in Brussel. Zij doelde daarmee op de nieuwe Europese regels voor de interne telecommarkt die in september in gaan. Kroes is voorstander van het verdwijnen van roamingkosten, ze wil uniforme regels voor het opzetten van telecomnetwerken in de EU en een wijziging van de manier van toezicht houden, waarbij het toezicht geldt van het thuisland van de provider. Daarmee verliezen EU-landen een deel van hun zeggenschap over wat er op hun binnenlands telecomnetwerk gebeurt. Een ander belangrijk punt is het meenemen van de data- en belbundel naar een ander EU-land. Daarnaast wil Kroes netneutraliteit voor de hele EU.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
Een derde van 10-jarigen heeft smartphone

Nederland is met een percentage van 94 procent een internetland bij uitstek. Vaak gaan we online via de smartphone. Dan...

Sluiten