Meer winst bij minder omzet voor KPN

3 februari 2016 door in KPN.

KPN dataverbruikKPN heeft de kwartaalcijfers van afgelopen periode uitgebracht. Hieruit komt naar voren dat ze 10 procent minder omzet gedraaid hebben in het kwartaal zelf (1745 miljoen euro tegen 1933 miljoen euro), en 5 procent minder omzet in het jaar 2015 vergeleken met 2014 (7008 miljoen euro tegen 7409 miljoen euro). De jaarwinst van KPN wist wel omhoog te gaan, die verdubbelde bijna ten opzichte van een jaar eerder, naar 524 miljoen euro.

Meer KPN klanten

Bij de bekendmaking van de cijfers, weet KPN te vertellen dat het aantal abonnees gegroeid is, voornamelijk bij de consument mobiel markt. Daar kwamen zo’n 80,000 nieuwe abonnees bij. Daar is de groei in afname van een vaste aansluiting met bundel te zien. In 2014 deed 21 procent van de abonnees dat nog, in 2015 groeide dit door tot ruim 30 procent. Op de zakelijke markt ging het qua abonnees minder goed voor KPN, daar verloor het zo’n 4,000 abonnees. In totaal zijn er bij KPN nu 3.593 miljoen mobiele abonnees aangesloten.

Stijging 4G snelheid

Ook is de gemiddelde downloadsnelheid van het 4G netwerk van KPN flink gestegen in het afgelopen kwartaal. Die zou namelijk een stijging van 36 naar 50 Mbps hebben doorgemaakt, oftewel ruim 38 procent sneller. Een jaar terug zat de snelheid nog op 20 Mbps. KPN lijkt dus wel flink bezig te zijn met het sneller maken van het 4G netwerk. Volgens KPN komt dit door de 1800 MHz frequentie die toegevoegd is voor het 4G netwerk.

KPN merkt wel op dat het steeds minder per mobiele abonnee verdient. Zo verdient KPN momenteel 25 euro per maand aan een abonnee, wat het laagste bedrag is in de afgelopen twee jaar. Begin 2013 lag dit bedrag met 32 euro per maand nog beduidend hoger.

Toekomst KPN

Ondertussen zal KPN het eventuele samengaan van Vodafone en Liberty Global (moederbedrijf van Ziggo) goed in de gaten moeten houden. Volgens geruchten zijn er gesprekken gaande waaruit zou blijken dat de twee bedrijven een Nederlandse joint venture op willen starten. Hierdoor zou Ziggo over een mobiel netwerk beschikken die landelijk dekkend is, en krijgt Vodafone op zijn beurt beschikking tot het vaste internet in Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
Ben biedt meer keuzevrijheid in abonnement

Ben gaat de klanten meer keuzevrijheid bieden bij het afsluiten van een abonnement. Zo kan je binnenkort bij elk abonnement...

Sluiten