Meer jongeren met belschuld

17 maart 2014 door in Algemeen en Mobiel internet.

girl-on-cell-phone-184534-mIn het afgelopen jaar is het aantal jongeren tussen 18 en 25 jaar met een belschuld met bijna tien procent gestegen. Deze jonge bellers kijken volgens incassobureau Lindorff tegen een gemiddelde schuld van 550 euro aan. Zijn het de belminuten of toch de MB’s die doortikken? Het blijkt dat jongeren vaak geen idee hebben van wat het dataverkeer kost.

In Spits is te lezen dat Jetta Klijnsma, staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, in gesprek ging met jongeren over telefoonschulden. Zij gaf aan dat ze begreep dat de verleiding om veel data en belminuten te gebruiken groot is en dat ze daarom graag wat aan het schuldprobleem wil doen.

Aanbieders

De staatssecretaris doet daarbij een beroep op de telecomaanbieders. In oktober 2013 overlegde zij met de grote providers hoe het te voorkomen is dat jongeren abonnementen afsluiten die uiteindelijk boven hun begroting gaan. In april van dit jaar moet duidelijk worden wat de resultaten zijn van het overleg. Jongerenprovider Hi is zich bewust van het feit dat hun doelgroep de kleine lettertjes in het contract ziet als een manier om ze geld afhandig te maken. “Daar moeten we dus aan werken. Want uiteindelijk hebben wij er ook niets aan als rekeningen niet betaald worden, we zijn allemaal de dupe”, aldus Yvette Belt-Beekman van Hi.

Eigen schuld?

Maar ligt het alleen aan de providers die de jonge klanten verleiden? Tijdens het gesprek van Klijnsma met de jongeren blijkt ook dat de deelnemers vinden dat ze zelf verantwoordelijk zijn. ”Wij moeten zelf beter opletten hoeveel we van onze telefoon gebruikmaken. Uiteindelijk is het toch je eigen schuld.” Een derde van de tienjarigen heeft al een smartphone. Het bijbehorende abonnement zal door de ouders worden betaald, maar wat gebeurt er als ouders dat niet meer doen? En wat te denken van socialbesitas, waarbij de smartphone een belangrijke rol speelt. Het zijn ontwikkelingen die kunnen leiden tot een nog groter schuldprobleem.

Wat vind jij, moet de overheid een rol spelen bij het nemen van preventieve maatregelen door de telecomaanbieders of is het eigen verantwoordelijkheid van de jongeren om te zorgen dat zij geen schuld opbouwen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
Nucleaire top vraagt extra capaciteit

Eind van de maand is Den Haag in rep en roer als daar op 24 en 25 maart de Nuclear...

Sluiten