Meer internetten over de grens bij lagere prijzen?

13 maart 2013 door in Mobiel internet.

Tele2 sheepTele2 ziet graag dat de kosten voor mobiel internet in het buitenland omlaag gaan. Alle aanbieders zouden zich in moeten spannen om de zogenaamde roamingtarieven te verlagen.

Joachim Horn, CTIO van Tele2, pleitte eind februari voor die verlaging tijdens het Mobile World Congress in Barcelona. Volgens Horn gaan mensen zich alleen op die manier meer op hun gemak voelen bij het gebruik van mobiel internet in het buitenland.

Samenwerking

Eerder schreven we al over de bewegingen tussen grote Europese telecombedrijven om te komen tot samenwerking, om op die manier kosten te delen en zich een betere concurrentiepositie verwerven ten opzichte van wereldwijd opererende bedrijven. Een samenwerking die kan leiden tot het vervallen van roamingkosten en dat is gunstig voor de mobiele bellers. De Europese Unie dwong de diverse providers in het verleden al tot het verlagen van de roamingkosten voor mobiel bellen, dataverkeer en sms. Nu kost mobiel internet binnen de EU nog 83 eurocent per MB, per 1 juli 2013 gaat dat naar 54,5 eurocent en 1 juli 2014 naar 24 eurocent per MB.

Verre reis

Buiten de EU liggen de tarieven echter een stuk hoger. Zo betaal je bij Tele2, dat gebruik maakt van het netwerk van T-Mobile, 10 euro per MB. Een snel rondje langs de grootste providers leert dat je voor mobiel internet buiten Europa gemiddeld tussen de acht  en tien euro per MB betaalt. Het loont echter de moeite om voordat je een grote reis gaat maken altijd even op de site van je provider te kijken, want vaak bieden zij speciale, voordelige bundels aan die bijvoorbeeld een dag of een week geldig zijn en een datalimiet hebben. Om verrassingen na verblijf in het buitenland te voorkomen, verplichtte de Europese Commissie providers al om hun klanten actief te waarschuwen bij het naderen van hun datalimiet en ze automatisch af te sluiten bij een bedrag van € 60,50.

Wintersport

bellen-wintersportOndanks het feit dat consumenten internetten in het buitenland toch nog wel eng vinden, is het mobiel internetten tijdens de wintersport flink gestegen, zo meldt T-Mobile. Het gebruik van mobiel internet in de eerste periode van dit winterseizoen is vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Het gebruik van mobiel internet verdubbelde in een jaar tijd, waarbij mannen twee keer zoveel gebruik maken van de datapassen als vrouwen. T-Mobile biedt databundels aan om in het buitenland te internetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
T-Mobile: Samen meer bereiken

T-Mobile nam vorig jaar deel aan de veiling van frequenties voor mobiele telefonie en niet zonder succes. De telefonieaanbieder verwierf...

Sluiten