Lost 4G slecht bereik in huis op?

29 augustus 2013 door in KPN en Mobiel internet.

4G_KPN_smallHet uitrollen van het 4G-netwerk door KPN vordert gestaag. Begin augustus werd het netwerk operationeel in ’s-Hertogenbosch en bereikte daarmee het zuiden van ons land. Tegelijk zijn er steeds vaker klachten te horen over het bereik van de mobiele netwerken binnenshuis. Veel mensen ergeren zich groen en geel aan het feit dat ze binnen geen bereik hebben. Biedt het 4G-netwerk daar een oplossing voor? ‘Ja’ zeggen de providers van mobiele telefonie. ‘Nee’ stelt BViP, een onafhankelijke adviesorganisatie op gebied van telefonie, datacommunicatie en ICT.

Volgens BViP blijven ‘blinde vlekken’ in het mobiel bereik bestaan. In gebouwen met veel glas en staal komt het signaal nauwelijks door en ook in huizen langs snelwegen is het bereik vaak slecht omdat de zendmasten voorrang geven aan automobilisten. De KPN wijt het slechte bereik aan de toename van het mobiel telefoneren en dataverkeer via het mobiele netwerk. Zit er dan iets anders op dan uit het raam te gaan hangen om een gesprek met een mobiele telefoon te voeren? Volgens de providers zal 4G uitkomst brengen, waardoor ramen dicht kunnen blijven. BViP stelt echter dat 4G wel zorgt voor sneller internet, maar niet voor een beter bereik.

KPN zoekt ook een oplossing in het vernieuwen van de 2- en 3G-netwerken, waardoor het bereik wordt vergroot. T-Mobile zorgt voor betere dekking binnenshuis en sneller mobiel internet
 door het bestaande netwerk op veel plaatsen uit te breiden naar de 900 Mhz frequentie (UMTS 900). De provider lanceert op het bestaande netwerk bovendien HSPA+, de nieuwste en snelste techniek voor 3G. Hiermee wordt de capaciteit van het bestaande mobiele netwerk uitgebreid. Vooral wanneer het druk is op het netwerk zal dit een duidelijke verbetering opleveren. Klanten kunnen op hun scherm een “H+” of “+” te zien krijgen.

Test 4G

Na een eerste test in februari, testte NUtech deze maand opnieuw het 4G-netwerk van KPN. De resultaten in februari waren niet overtuigend en KPN ging werken aan een betere dekking. De nieuwe test wijst uit dat er duidelijke verbeteringen zijn. Het 4G-netwerk is stabiel en snel en daardoor betrouwbaarder dan het 3G-netwerk. Ook het bereik in kantoorpanden en huizen is verbeterd. Dus misschien biedt 4G toch hoop voor de duizenden die binnenshuis slecht bereik hebben. De theoretische maximum downloadsnelheid van 50 MB/s werd in de test niet gehaald,. De gemiddelde snelheid kwam uit op 15,5 MB/s en was daarmee iets lager dan de 19,7 MB/s bij de eerst test. De uploadsnelheid schoot in de afgelopen maanden omhoog van 6,0 naar 11,6 MB/s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
Overname KPN dichterbij?

Het kan bijna niemand ontgaan zijn dat het Mexicaanse América Móvil (AMX) begin deze maand een overnamebod heeft gedaan op...

Sluiten