Loop jij gevaar?

25 oktober 2013 door in Algemeen en Mobiel internet.

Toestel blokkeren?De smartphone, wat kun je er niet mee? Je update je socialmediaplatformen, je stuurt WhatsApp-berichtjes of sms’jes, registreert je hardloopprestaties, bepaalt je route, je luistert muziek en je leest het nieuws. O ja, soms bel je er ook gewoon mee. De apps op de smartphone maken ons leven steeds makkelijker, maar ben jij je ook bewust van de gevaren?

Het zal niet zo zijn dat wij massaal door de Amerikaanse National Security Agency (NSA) worden afgeluisterd, maar via de apps die we op onze smartphones installeren kunnen er best dingen gebeuren waar we niet op zitten te wachten.

Gelukkig zijn er dan ook weer antivirus-oplossingen om ons tegen die ellende te beschermen. Providers bieden bescherming, zoals KPN met een Internet Veiligheidspakket voor twee euro per maand, maar er zijn ook diverse antivirus-apps. De discussie of dit echt nodig is voor smartphones is nog gaande. Commerciële partijen, die de pakketten verkopen, vinden van wel, de onafhankelijke specialisten zijn er niet van overtuigd. Het gebruiken van gezond verstand door bijvoorbeeld niet te klikken op links in e-mails die je  niet honderd procent vertrouwt en alleen apps te downloaden uit officiële appwinkels, is al een goed begin om onheil te voorkomen. De Apple Store controleert alle apps voordat die in de store worden aangeboden, Google Play is een open systeem en controleert geplaatste apps achteraf, waardoor malafide apps niet uitgesloten zijn.

 Wat kun je verder doen?

Naast gezond verstand gebruiken helpen ook deze tips om gedoe te voorkomen.

  • Maak je wachtwoorden niet bekend aan anderen en wissel regelmatig van wachtwoord.
  • Gratis WiFi-netwerken zijn makkelijk, maar ook gevaarlijk. Surf spaarzaam op deze netwerken.
  • Download geen onbekende applicaties. Zoals gezegd Google Play is een open systeem waarop iedereen apps kan aanbieden die nog niet meteen zijn gecontroleerd. Probeer bij twijfel eerste de uitgever van een app te achterhalen.
  • Let op met wie of wat je toegang geeft tot jouw gegevens.
  • Maak gebruik van de mogelijkheden die de besturingssystemen je bieden om back-ups te maken. Denk dan aan diensten als Google Drive voor Android, iCloud van Apple en Skydrive voor Windows Phone.
  • Maak gebruik van de automatisch schermvergrendeling en de mogelijkheid om de telefoon terug te vinden, te vergrendelen of wissen.

Heb jij nog goede tips? Laat ze ons weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
Verdwijnen roamingtarieven breekpunt voor Kroes

Eurocommissaris Neelie Kroes maakt een ronde langs de Europese regeringsleiders om haar voorstel voor één Europese telecommunicatiemarkt toe te lichten....

Sluiten