KPN werkt aan betere 4G-dekking

29 maart 2013 door in KPN en Mobiel internet.

KPN 4GBegin van het jaar begon KPN als eerste provider met de uitrol van het 4G-netwerk in en rond Amsterdam. De prestaties bleken bij een test nog niet overtuigend. Hoe is de stand van zaken nu?

Op dit moment is er een dekking van 23 procent, eind van het jaar moet er 65 procent dekking zijn gerealiseerd en de zomer van 2014 staat op de planning voor volledig landelijke dekking. KPN koos bewust voor een snelle uitrol, ook al betekent het dat ze niet meteen de beloftes qua snelheid en stabiliteit na kunnen komen. Erik Verkouteren, hoofd 4G bij KPN, geeft aan dat KPN daarvoor koos om de consument in een vroeg stadium uit te leggen wat 4G is en wat ze er mee kunnen. KPN adviseert klanten ook om nu al rekening te houden met het 4G-netwerk bij de aanschaf van een nieuwe telefoon, omdat zij verwachten dat apps en mobiele websites gaan inspelen op de beschikbaarheid van 4G. Dat zal de acceptatie van het nieuwe netwerk versnellen.

Test

Enkele weken gelden werden snelheid en stabiliteit getest en hieruit bleek dat KPN nog niet aan de beloftes voldoet. De snelheid fluctueert erg en de stabiliteit laat nog te wensen over. In de afgelopen weken bracht de provider daar verbetering in door meer masten in en rond de hoofdstad te activeren en enkele aanpassingen in de instellingen door te voeren. KPN stelt dat het klanten met een 4G-abonnement de toegezegde snelheid technisch kan garanderen, maar dat dit ook beïnvloed wordt door prioriteiten, bijvoorbeeld bij calamiteiten. “In normale situaties is het echter zeer goed mogelijk om klanten voorrang te geven in het netwerk als ze daarvoor betalen,” aldus een woordvoerder. Naast de uitrol via de 800 MHz-band, worden de 1800 en 2600 MHz-frequenties ingezet om extra capaciteit te bieden op drukke punten in het netwerk. Hiermee wordt ook de angst weggenomen dat zodra er meer consumenten gebruik gaan maken van 4G, de snelheid nog lager zal zijn. Zoals aangegeven rolt KPN het 4G-netwerk uit via de 800 MHz-frequentie dat niet wordt ondersteund door Apple, waardoor de iPhone 5 geen gebruik kan maken van 4G, op de plaatsen waar KPN 1800 en 2600 MHz inzet na. Die plaatsen zijn echter beperkt. KPN is helder in het standpunt dat Apple zich moet conformeren aan Europese 4G-standaarden.

Prijs

Momenteel kost het rond de 60 euro per maand om een geschikt toestel met 4G-abonnement aan te schaffen. KPN onderzoekt de prijsstructuur voor de toekomst. Consumenten lijken een voorkeur te hebben voor een keuze uit bundels waarin standaard 4G zit. Een andere optie die wordt overwogen, is het add-on verkopen bovenop een bundel. Ondanks dat er nog geen landelijke dekking is en de prijsstructuur voor de toekomst nog onduidelijk, is KPN zo overtuigd van een mooie toekomst voor 4G dat zij klanten aanspoort om toch een 4G-toestel aan te schaffen.

Schaf jij nu al een 4G-toestel aan, of wacht je op de uitrol en aanbiedingen van de andere providers zoals Vodafone, T-Mobile en Tele2?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
Betalen voor gebruik WhatsApp

WhatsApp heeft met inmiddels zo'n 17 miljard berichten per dag het sms'en een gevoelige tik toegebracht. Logisch, want het is...

Sluiten