KPN: toekomstige fusie wordt niet uitgesloten

6 mei 2015 door in KPN.

KPNEen opmerkelijke uitspraak van KPN-topman Blok in het Financieele Dagblad: het lukt de provider goed om de ingezette lijn vast te houden, maar in de toekomst wordt een fusie met een andere gigant zoals Belgacom niet uitgesloten. In de huidige vorm van het zelfstandige KPN zou er wellicht geen toekomst liggen om de strijd met andere grote providers aan te gaan. Maar dat is wel heel voorbarig, want “kijkend naar de komende jaren hebben we helemaal geen partner nodig om de lijn die we hebben ingezet vast te houden.”

Voorlopig niet
Voorlopig is het echt niet nodig om allianties te smeden, zegt Blok. Maar op den duur zal het een fusie niet uitgesloten worden. “Op termijn is dat een logische consequentie van wat er in de telecomindustrie aan de hand is. Maar dat zal dan wel gebeuren uit een positie van kracht.”. En daarbij wordt Belgacom een reële optie genoemd.

Maar zo snel zal een fusie met Belgacom niet gebeuren: “In België geldt wel dat de Belgische overheid nog voor 53 procent eigenaar is van Belgacom. Er zijn een aantal niet zo succesvolle Belgisch-Nederlandse combinaties uit het recente verleden. Dat zijn dingen die een rol spelen.” Een tijdje terug liet de huidige CEO van Belgacom zich nog negatief ontvallen over grensoverschrijdende fusies en overnames.Eelco Blok KPN

”Kijkend naar de komende jaren hebben we helemaal geen partner nodig om de lijn die we hebben ingezet vast te houden”, zegt de topman. ”De vooruitzichten voor ons zijn goed, onze balans is hartstikke sterk.”

Eerdere overwegingen
Het is niet de eerste keer dat het woord ‘alliantie’ bij KPN valt. Die viel vijftien jaar geleden al, omdat België en Nederland aan elkaar grenzen. Maar toen was het vrijwel géén optie. Op dit moment eigenlijk nog steeds niet, maar wel meer dan toentertijd. Dit vanwege het feit dat er nu al synergie is: steeds meer diensten worden op platformen geleverd, zoals telefoon en televisie via internetverbindingen en clouddiensten op de zakelijke markt.

In ieder geval zal er de komende tijd dus géén alliantie worden gesmeed, vanwege het bovenstaande en een sceptische Belgische overheid. En trouwens de eigen achterban van Blok die nog overtuigd moet worden. Niet dat Blok daar geen vertrouwen in heeft. Hij zegt dat je realistisch moet blijven en niet alleen met vandaag bezig moet zijn, maar ook met de toekomst: hoe wil KPN de  klanten over vijf of tien jaar bedienen?

Consolidatieslag
In de Verenigde Staten en China zijn al soortgelijke ontwikkelingen gaande op de telecommarkt, zogenoemd een consolidatieslag. Blok verwacht dat Europa hierin zal volgen. Waar in de Verenigde Staten en China zo’n enkele tientallen providers actief zijn, zijn er nog honderden verschillende aanbieders in Europa.

Recent verkocht KPN twee buitenlandse dochterbedrijven: het Duitse E-Plus en het Belgische Base. Daarmee is KPN weer volledig Nederlands.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
T-Mobile-klanten bellen en sms’en gratis tussen Nederland en Nepal

De Nederlandse vaste klanten van T-Mobile kunnen sinds vrijdag 1 mei gratis bellen en sms'en met contacten in Nepal en...

Sluiten