KPN gaat mobiel internet aan banden leggen

22 april 2011 door in KPN en Mobiel internet.

Na tegenvallende cijfers heeft KPN besloten om in de toekomst het gebruik van mobiel internet aan banden te leggen. Door de toename van het gebruik van social media zoals Twitter en Facebook, zijn mensen minder gaan bellen en SMS’en. Ook het gebruik van applicaties zoals WhatsApp en het pingen op de Blackberry hebben eraan bijgedragen dat het gebruik van SMS is afgenomen.

Juist aan het bellen en SMS’en verdient KPN zijn geld, voor het gebruik van mobiel internet betalen gebruikers namelijk veelal een vast bedrag per maand. Aan de ene kant zijn dus de inkomsten van KPN gedaaald, terwijl aan de andere kant het verbruik blijft toenemen, en dat kan niet langer aldus de KPN.

Vanaf deze zomer zal degene die veel gebruikt daar ook voor gaan betalen. De tarieven zijn nog niet bekend, maar verwacht wordt dat het gebruik van diverse chatdiensten zal worden voorzien van een prijskaartje. In principe is het ook niet meer dan logisch dat gebruikers iets meer moeten gaan betalen, immers maken we met z’n allen steeds meer gebruik van ons mobiele internet en dat kan niet door blijven gaan voor nog geen 10 euro per maand. Aan de andere kant zou het wel een zorgelijke wending zijn als KPN specifiek gebruik van het internet aan banden legt, daarmee komt de neutraliteit van de netwerkaanbieder in het geding. Wellicht is een algemene tariefverhoging op basis van dataverbruik wel praktischer, en hoeft hierbij het type dataverkeer niet continu te worden gemonitoord; dat scheelt ook weer complicaties rondom de privacy van gebruikers.

Aankomende zomer zullen we zien wat KPN daadwerkelijk doorvoert, en ook hoe concurrenten hierop gaan reageren. Wij zijn benieuwd en zullen je hier zeker van op de hoogte houden.

1 reacties op "KPN gaat mobiel internet aan banden leggen"

Jaap Rood schreef op 22 april 2011 om 16:14

Hoe wilt KPN dat gaan doen? Ze gaan filteren en kijken wat voor packets men verstuurd? Dat komt de privacy niet ten goede.

En vervolgens moet KPN gaan bijhouden welke services onder welk abbonement vallen. Is het mooie van apps op telefoons juist niet dat iedereen ze kan schrijven en dat je van alles kan installeren op je smartphone?

Dat we wat meer gaan betalen omdat KPN z’n omzet op hoogte moet houden is ergens nog wel te begrijpen. Maar om dan maar het success van internet (dat het zo flexibel is) weg te nemen lijkt me een hele domme zet. Doe iets met data limieten, maak het internet duurder, maar analyseer niet wat ik met me internet doe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
T-Mobile storing: wel of geen compensatie

T-Mobile, ook wel T minus Mobile genoemd, had maandag te kampen met een storing. Een flinke storing, maar aangezien sommige...

Sluiten