KPN hoeft Spotify-abonnement niet te schrappen voor bestaande klanten

23 juli 2015 door in KPN.

kpn-spotify_abri_jacksonKPN mag haar bestaande klanten gewoon het Spotify-abonnement blijven aanbieden. Hier ontstond enige twijfel over, omdat het sinds 15 mei verboden is om diensten aan te bieden waarvan het tarief per MB afwijkt van het overige internetverkeer. Met de ‘Eindeloos Spotify’ bundel worden de kosten voor het streamen niet in rekening gebracht.

Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) maakte dit gisteren bekend. Sinds 1 mei van dit jaar biedt KPN de bundel ‘Eindeloos Spotify’ niet meer aan.

Als bestaande KPN-klant met een afgesloten Eindeloos Spotify-bundel hoef je je dus geen zorgen te maken. De Eindeloos Spotify-bundel werd aangeboden door het voormalig jongerenmerk Hi, onderdeel van KPN. De laatst gesloten contracten van de virtuele provider lopen op 30 april 2017 af.

Prijsdiscriminatie
Met het Eindeloos Spotify-abonnement betaal je alleen voor het ‘normale’ dataverkeer; het streamen van muziek via Spotify wordt niet in rekening gebracht. Dat wordt prijsdiscriminatie genoemd. Voorheen stelde ACM dat de netneutraliteit niet geschonden werd als Eindeloos Spotify als een losse dienst werd aangeboden.

Met de nieuwe regel waarmee minister Henk Kamp (Economische Zaken) kwam, wordt gesteld dat een losse dienst in combinatie met internettoegang als ‘zero rating’ wordt beschouwd, waarmee netneutraliteit wordt geschonden.

Daarin wordt uitgelegd dat een losse dienst in combinatie met internettoegang te allen tijde onder de wet netneutraliteit valt, en zerorating dus is verboden. Dit betekent voor ACM wel degelijk een aanscherping, vandaar de brief aan KPN.

Europese plannen
Het zou kunnen dat het abonnement in de toekomst weer toegestaan wordt. Er is ingestemd met nieuwe Europese plannen omtrent netneutraliteit. Daarin is prijsdiscriminatie niet verboden. En Europa is Europa: zodra de regel erdoor komt, hebben de providers weer vrij spel.

Lees hier ACM’s brief aan KPN waarin wordt beschreven dat bestaande abonnementen gewoon Eindeloos Spotify mogen gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
KPN Prepaid-klanten kunnen voor 7,50 onbeperkt internetten

KPN heeft een nieuwe twee nieuwe internetbundels geïntroduceerd voor haar prepaid-bellers. Voor 7,50 euro per maand kun je onbeperkt internetten,...

Sluiten