KPN experimenteert met small cells

1 oktober 2013 door in Algemeen en KPN en Mobiel internet.

networkNederland kent, zeker in de zomerperiode, grote festivals die veel bezoekers trekken. Bezoekers die ook vaak mobiel willen bellen en internetten. KPN experimenteert daarom met de small cell-technologie, waardoor er ook bij een grote concentratie van mensen in een klein gebied snel mobiel verkeer mogelijk is.

Het inzetten van extra masten, zoals bijvoorbeeld op 30 april werd gedaan, is een mogelijkheid om de mobiele capaciteit te verhogen, maar KPN experimenteert nu met small cell-technologie, een radiotechnologie voor het creëren van extra datacapaciteit op drukke locaties binnen het netwerk. De technologie maakt het mogelijk om het mobiele verkeer van een grote groep gebruikers te verdelen over meerdere kleinere sectoren, waardoor de capaciteit verdubbelt. Voordeel is dat de netwerkkwaliteit nagenoeg gelijk is aan reguliere omstandigheden, wat zeker bij grote evenementen ook fijn is voor de hulpdiensten.

Toename dataverkeer

Mobiele communicatie zal met het toenemen van het aantal smartphones en het almaar groeiende aanbod van apps alleen maar meer worden. En ook de 4G-netwerken spelen een rol, snellere netwerken zorgen er voor dat mensen meer data gaan gebruiken. Small cells kunnen dan een uitkomst zijn. Het inzetten van de technologie maakt binnen KPN deel uit van het programma Heterogene Netwerken (HetNet). HetNet is gericht op het naadloos laten samenwerken van bestaande en nieuwe mobiele technologieën. Je kunt daarbij denken aan 2-, 3- en 4G, WiFi en small cells. Vodafone maakt sinds augustus van dit jaar gebruik van de 4G small cell-technologie in Vodafone- en Belcompanywinkels. Klanten kunnen dan in de winkels 4G in de praktijk ervaren. Uiteraard zet Vodafone de small cells ook in om drukke locaties tijdelijk van meer capaciteit te voorzien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
Windows Phone in plaats van iPhone?

Microsoft speelt met Windows Phone nog geen grote rol op het wereldtoneel van de mobiele telefonie, tijd voor actie dus....

Sluiten