KPN laat abonnees betalen aan afschaffing roaming

24 september 2016 door in KPN.

Roaming kosten buitenlandPer 17 juni 2017 is het dan eindelijk zover. De roaming kosten voor datagebruik, mobiel bellen en smsen binnen de EU zijn verleden tijd. KPN neemt alvast een voorsprong en verhoogt zijn abonnementskosten.

Na jaren van praten en onderhandelen is het eindelijk daar, de regulering van de roaming kosten. Vanaf juni 2017 mogen providers niet meer rekenen wanneer je binnen de EU gebruik maakt van je abonnement. De regels bepalen echter niet de algehele prijsverhogingen. Het lijkt er een klein beetje op, dat KPN haar verlies aan roaming inkomsten al heeft verrekend door het verhogen van de abonnementsprijs.

Roaming kosten in het buitenland

Eindelijk kunnen we dan ongestoord de grens over. Nooit meer je smartphone net voor de grens op vliegtuigmodus zetten of roaming uit zetten. Je belt, WhatsApp’t en stuurt nu smsjes in de EU vanuit je bundel. Het klinkt geweldig maar daar zit natuurlijk een addertje onder het gras. In eerste instantie alleen nog maar een groen addertje. Want KPN heeft zijn prijzen nu al verhoogt.

De providers hebben hun potentieel verlies al ingecalculeerd en halen die netjes terug in een algehele prijsverhoging. KPN loopt voorop en zoals het er nu naar uit ziet betalen we allemaal mee aan de afschaffing. Want de overige providers zullen ongetwijfeld het voorbeeld van de marktleider in Nederland volgen.

KPN verhoogt de abonnementen

“Geen extra inkomsten bij bellen binnen de EU? Dan verhogen we toch gewoon het volledige abonnement,” moet de slimme bestuurders bij KPN gedacht hebben. Europa heeft bepaald providers geen extra kosten meer mogen berekend voor bellen, smsen en dataverkeer binnen de EU. Die regels zeggen niets over een algehele abonnementsverhoging.

Abonnee betaalt ‘gratis’ buitenland roaming

Ron Smeets hoofdredacteur bij Dutch Cowboys heeft zijn rekenmachine er bij gepakt en zijn conclusie is nogal verontrustend. Hij merkt op dat de voorgenomen prijsverhoging van KPN per 26 september fors is. Natuurlijk verhogen bedrijven periodiek de prijzen van producten, vaak vanwege prijsinflatie. De prijsinflatie van dit jaar was echter nul of zelfs negatief te noemen. Terwijl de KPN abonnee bij de voorgenomen prijsverhoging per abonnementen 2,50 euro meer betaald. Volgend jaar ben je dus 30,00 euro meer kwijt en daarvoor kun je een behoorlijk ruime roaming bundel kopen.

Het is zeer waarschijnlijk dat T-Mobile en Vodafone het voorbeeld van KPN volgen en hun abonnementsprijzen verhogen. Toch zorgen de nieuwe roaming regels er ook voor dat onze providers niet ongeremd hun prijzen kunnen verhogen. Het kan straks misschien wel voordeliger zijn om België of Duitsland een abonnement af te sluiten en wie houdt ons dan tegen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
Veel interesse in Vodafone onderdelen zoals vaste telefonie

Verschillende media melden dat er veel interesse is in de Vodafone onderdelen die in de verkoop staan. Grote partijen als...

Sluiten