Je mag gewoon blijven WhatsAppen op de fiets

20 mei 2015 door in Algemeen.

appen op de fietsEr komt geen verbod op het bellen, sms’en of WhatsAppen tijdens het fietsritje naar je studie of werk. Dat schrijft minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) in een brief aan de Tweede Kamer. Tegelijkertijd laat ze weten dat telefoongebruik tijdens het fietsen ontmoedigd wordt.

Internationale ervaringen
Op basis van het besluit heeft de minister naar internationale ervaringen met een verbod op bellen/sms’en/appen tijdens het fietsen gedaan. Daaruit kwamen de volgende bevindingen. In het internationale verdrag van Wenen staat dat nationale wetgeving hierover regels moest vaststellen en dat het gebruik van telefoons voor bestuurders van gemotoriseerde voertuigen in ieder geval verboden is als het voertuig in beweging is. Daarbij is geen inperking van gemotoriseerd vervoer, wat de regels ook voor fietsers doet gelden.

Andere landen zoals Denemarken en veel Zuid-Europese landen hebben dit in hun nationale wetten overgenomen zonder de inperking van gemotoriseerd vervoer. Daar is het dus ook verboden een telefoon te gebruiken op de fiets. In Nederland is die inperking, net als in veel andere landen, wel overgenomen in de wet.

Appen op de fiets blijft legaal
En dan de vraag: is die inperking er to stay or not to stay? Nou, ja. Minister Schultz stelt dat er geen cijfers bekend zijn over de handhaving of effectiviteit van een verbod van bellen of het versturen van berichten op de fiets.”Ik ben geen voorstander van regelgeving die niet of erg moeilijk handhaafbaar is”, zegt ze daarover.

En deze regelgeving is dus moeilijk handhaafbaar. “Ook in landen met een hoge fietsdichtheid wordt, zelfs bij specifieke acties gericht op fietsers, niet op handheld gebruik van de telefoon gelet.”

Als voorbeeld noemt ze Duitsland: “In Duitsland wordt een enkele keer beboet voor handheld gebruik van de telefoon op de fiets. De Duitse politie geeft aan dat dit erg lastig is omdat iemand op heterdaad betrapt moet worden en dat spraakbewegingen geconstateerd moeten zijn.”

Campagnes
Dat wil niet zeggen dat de minister het prima vindt dat Nederland massaal zit te appen op de fiets. “Ook dit jaar worden er weer campagnes ingezet voor onder andere het veilig smartphonegebruik in het verkeer.

Dit gebeurt wederom in samenwerking met KPN, Vodafone, T-Mobile en Ziggo en de communicatie gaat daarbij vooral uit naar schoolgaande jongeren. “Zo voorkomen we dat het appen op de fiets, en later in de auto, een gewoonte wordt.”

Fietsmodus
Vorig jaar ontwikkelde de overheid de app ‘Fietsmodus’. Daarmee kunnen fietsers prijzen winnen als ze vlak voor het fietsen de app inschakelen en vervolgens hun telefoon niet gebruiken. De promotie hiervan wordt dit jaar nog groter gemaakt, onder andere door de overheid en de meewerkende providers.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
Telfort maakt bundels langer houdbaar

Telfort heeft flink wat wijzigingen in het aanbod doorgevoerd. Zo zijn er nieuwe abonnementsvormen waarbij je bel- en smsbundels niet...

Sluiten