Iedereen heeft smartphone

4 maart 2014 door in GSM en Toestellen.

infographic smartphones - mini versieDe kop van dit artikel is erg enthousiast gesteld. Natuurlijk heeft in Nederland niet iedereen van dertien jaar en ouder er een, maar inmiddels zijn er wel ruim 8,5 miljoen smartphonebezitters in ons land. Wereldwijd werden er in 2013 rond de één miljard exemplaren verkocht. Dat zijn er beduidend meer dan in 2012. Als die stijging doorzet gaan we in 2014 misschien alsnog met z’n allen aan de smartphone.

Het onderzoeksbedrijf GfK verrichtte onderzoek onder 1.008 Nederlanders van dertien jaar en ouder die gebruik maken van internet. Deze groep is representatief voor 12,8 miljoen internetters. Het onderzoek laat zien dat er in 2013 voor het eerst meer mensen een smartphone bezitten (67%) dan een pc/desktop (65%). In 2012 was de verhouding smartphone / pc nog 58 tegen 67 procent. In een jaar tijd steeg het smartphonebezit van 7 naar 8,5 miljoen. Van die 8,5 miljoen gebruikt twintig procent de telefoon niet om te bellen maar voornamelijk om te chatten (67%), te mailen (72%) of te surfen (78%). Het onderzoek toonde ook aan dat ruim de helft van de Nederlanders een tablet heeft en dat Facebook het populairste socialmediakanaal is.

Aantallen

De telefoniemarkt kenmerkt zich door grote getallen. Zo hadden we al eens een overzicht van de best verkochte telefoons allertijden en dat zijn niet eens allemaal smartphones. In 2013 werden er maar liefst rond de één miljard slimme telefoons verkocht. De Androidtoestellen zijn het meest gewild, het marktaandeel steeg van 68 procent in 2012 naar 80 procent in 2013. Het iOS-besturingssysteem van Apple leverde een beetje aandeel in en ging van 20 naar 15 procent. Windows Phone van Microsoft speelt met een marktaandeel van 3 procent nog geen rol van betekenis, maar het was in het laatste kwartaal van 2013 wel het snelst groeiende platform. In onderstaande afbeelding zie je hoe de verschillende platformen zich ontwikkelden.

Canalys

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
Youfone werkt aan verbeteren marktpositie

De markt voor mobiele telefonie is geen makkelijke. Omzetten staan onder druk, de ontwikkelingen staan niet stil en de concurrentie...

Sluiten