Hoge Raad: ‘gratis’ toestel moet prijs krijgen

16 juni 2014 door in KPN.

RechtspraakProviders die in combinatie met een telefoonabonnement een gratis telefoon aanbieden moeten duidelijker zijn over de prijzen. Zo moeten ze de nieuwprijs van de telefoon apart vermelden. Dat heeft de Hoge Raad besloten na langdurige rechtsgang.

De vrouw die de rechtszaak had aangespannen had verschillende telefoonabonnementen gekocht, meestal in combinatie met telefoons met een nieuwwaarde van rond de 475 euro. Vervolgens betaalde ze haar abonnementskosten stelselmatig niet. De telefoons hield ze wel. Hierbij beriep de vrouw zich op de regels die gelden voor koop op afbetaling. Zo zou het hele bedrag niet direct hoeven te worden betaald.

Vrouwe Justitia

KPN
Telecomprovider KPN vond echter dat hier geen sprake van was. Volgens de provider bestonden de abonnementskosten uit bel- en sms-kosten, en werd de telefoon gratis weggegeven. In dat geval gelden de regels van koop op afbetaling niet. Daarop spande de vrouw een rechtszaak aan. De uitspraak van de Hoge Raad luidt:

Naar het oordeel van de Hoge Raad past het bij de financiële en bedrijfseconomische werkelijkheid en bij de verwachtingen die de provider en de consument mogen hebben, om ervan uit te gaan dat in de abonnementskosten ook een vergoeding voor de mobiele telefoon is begrepen.

De conclusie van de Hoge Raad is dan ook dat providers duidelijk moeten vermelden wat de prijs van de zogenaamde ‘gratis’ telefoon is. Op die manier kan de klant gemakkelijk uitrekenen hoeveel er voor het toestel betaald wordt, en welk deel opgaat aan belkosten, datategoed en andere diensten.

De uitspraak van de Hoge Raad zal niet leiden tot verschillen ten opzichte van de huidige abonnementskosten. De prijzen worden echter wel een stuk transparanter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
KPN-netwerk beter beschermd bij overname

Het netwerk van KPN krijgt bij een eventuele buitenlandse overname extra bescherming. Dat stelt minister Henk Kamp van Economische Zaken....

Sluiten