Hoe privé blijft WhatsApp?

10 maart 2014 door in Algemeen en Mobiel internet.

WhatsappHet nieuws dat Facebook nu eigenaar is van WhatsApp is je vast niet ontgaan. Die leuke, handige app die door menig smartphonebezitter wordt gebruikt, was in het verleden al onderwerp van gesprek voor wat betreft privacy. De overname door het grote Facebook draagt er niet aan bij dat zorgen over privacy worden weggenomen. Dat vinden ook twee Amerikaanse organisaties die zich sterk maken voor het bewaken van privégegevens. Zij dienden een klacht in tegen de overname bij de Federal Trade Commission (FTC), een organisatie die het eerder voor elkaar kreeg dat Google en Facebook hun beleid aanpasten.

Regelmatig duiken ze op, updates van je vrienden op Facebook waarin je wordt gevraagd om je instellingen te wijzigen zodat niet de hele wijde wereld mee kan kijken. Meestal heeft Facebook  op de achtergrond dan weer eens de privacyvoorwaarden gewijzigd. WhatsApp bleek het in het verleden ook niet altijd nauw te nemen met privacygevoelige gegevens. Als die twee partijen dan samen iets gaan doen, vreest men het ergste. De Amerikaanse privacywaakhonden Center for Digital Democracy en Electronic Privacy Information Center (EPIC) hebben een klacht ingediend bij de FTC omdat ze bang zijn dat Facebook gegevens van de WhatsAppgebruikers in het advertentiebestand opneemt. Hetzelfde gebeurde na de overname van Instagram door datzelfde Facebook. Jan Koum, oprichter van WhatsApp, gaf echter nadrukkelijk aan dat data, zoals onder andere telefoonnummers, niet worden gedeeld met Facebook en dat zijn geesteskind als een apart bedrijf blijft opereren. Volgens EPIC en het Center for Digital Democracy biedt dat echte onvoldoende garanties. Ook in Nederland zijn er wel zorgen onder de gebruikers van WhatsApp. Uit onderzoek van NUtech.nl onder bijna drieduizend smartphonegebruikers boven de vijftien jaar, blijkt dat dertig procent de app vaarwel heeft gezegd of dat wil gaan doen. Van de ondervraagden maakt 41 procent zich na de overname meer zorgen over de veiligheid van privégegevens. Daarnaast maakt 52 procent zich evenveel zorgen, vier procent is minder bezorgd en nog eens vier procent weet het niet. Zo’n twintig procent weet niet of ze bij WhatsApp blijft en net iets meer dan de helft is helemaal niet van plan om over te stappen naar een andere berichtenservice.

Bellen via WhatsApp

De overname maakt het misschien wel mogelijk dat WhatsApp verder gaat ontwikkelen. Het is al mogelijk om vanuit de app een contact te bellen, maar die gesprekken verlopen niet via VoIP. In het tweede kwartaal van dit jaar gaat WhatsApp die mogelijkheid wel bieden. Eerst voor Android en iOS, later volgen Windows Phone en BlackBerry. Jan Koum noemt het de volgende stap in de ontwikkeling van WhatsApp die aansluit op de missie om gebruikers met elkaar te verbinden en meer in het algemeen mensen de mogelijkheid te bieden met elkaar in contact te blijven.

Is de overname van WhatsApp door Facebook voor jou een reden om de berichtendienst van je smartphone te verwijderen? Of is de mogelijkheid om via VoIP te gaan bellen juiste een reden om voor de app te kiezen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
4G: toegang Hi-klanten en roaming via T-Mobile

Klanten van Hi met een Hi Medium, Large of Eindeloos abonnement hadden al toegang tot het 4G-netwerk van KPN dat...

Sluiten