Komt er één Europese telecommarkt?

7 september 2013 door in Algemeen en Mobiel internet.

Bellen in EuropaVolgende week onthult Eurocommissaris Neelie Kroes haar plannen voor de hervorming van de Europese telecommarkt. Verlaging en op termijn afschaffen van roamingtarieven werd lang als speerpunt gezien, maar blijkt na gesprekken tussen Kroes en grote providers niet meer in de meest recente versie van het plan te staan.

Reuters meldt dit na het lezen van een herzien plan. Kroes stelde in eerste instantie voor om met ingang van 2014 de de tarieven die providers elkaar in rekening brengen voor belminuten te verlagen van 10 eurocent per belminuut naar 3 cent, een het tarief per MB van 15 eurocent naar 1,5 cent. In een nieuwe versie van het plan komt deze voorgestelde verlaging niet terug. Een woordvoerder van Kroes geeft aan dat er in de zomer technische verbeteringen zijn aangebracht die bijdragen aan het vormen van een verenigde Europese telecommarkt. Eén markt is dus nog wel steeds het doel getuige de reactie van Kroes op een tweet van CDA-europarlementariër Lambert van Nistelrooij met de vraag waarom de verlaging is geschrapt.

Kroes heeft haar koers gewijzigd na gesprekken met bestuurders van Deutsche Telekom, Orange, Telecom Italia en Telefónica.

Belemmering

“Een markt waar consumenten kunnen genieten van keuze en concurrentie, niet van grenzen en belemmeringen”, zei Kroes tijdens een toespraak begin juli van dit jaar. Eén van die belemmeringen om in het buitenland ongestoord gebruik te maken van je mobiele telefoon zijn de zogenaamde roamingtarieven. Bij roaming wordt de mobiele telefoon gebruikt buiten het netwerk waarbij de bezitter van het toestel is aangesloten, meestal zal dit buiten Nederland zijn. Providers brengen elkaar kosten in rekening voor het ‘lenen’ van het netwerk en berekenen dat uiteraard door aan de klanten. Dat zorgt soms voor onverwacht hoge kosten. De Europese Commissie heeft al maatregelen genomen om dat te voorkomen, bijvoorbeeld de verplichting voor providers om hun klanten actief te waarschuwen bij het naderen van hun datalimiet en ze automatisch af te sluiten bij een bedrag van 60,50 euro. Het Europees Parlement ijvert voor afschaffing van de roamingtarieven in 2015 en kreeg daarbij steun van Kroes. Het is nu dus afwachten wat Kroes volgende week presenteert. Deze plannen moeten dan nog worden goedgekeurd door de EU-lidstaten en het Europees Parlement.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
Twintig procent marktaandeel voor Tele2?

Tele2 Nederland heeft wilde plannen voor de toekomst. De voorbereidingen voor het uitrollen van een eigen 4G-netwerk zijn gestart. De...

Sluiten