Gratis onderling bellen via Facebook in Amerika

30 januari 2013 door in Algemeen.

Facebook bellenSocial media en smartphones zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De meeste platformen bieden ook mobiele varianten van hun apps aan. Het populairste sociale netwerk Facebook voegt daar, vooralsnog alleen in Canada en Amerika, een dimensie aan toe door onderling gratis bellen mogelijk te maken.

Voice over Internet Protocol (VoIP) is niet nieuw. We kennen het al van diensten zoals Viber en Skype. Facebook begon het jaar met een test in Canada om via de iPhone Messenger-app gratis onderling te bellen. Dat verliep voorspoedig want twee weken later werd de mogelijkheid ook in Amerika uitgerold. Daarmee is Facebook meteen één van de grootste VoIP-aanbieders.

Nog niet internationaal

Om gebruik te kunnen maken van het gratis bellen is een update van de app niet nodig. Amerikaanse en Canadese bellers kunnen een conversatie openen en via de knop Free Calling bellen met contacten via een mobiele dataverbinding of via wifi. De ontvanger krijgt een push-notificatie met de naam van de beller te zien. Helaas heeft Facebook nog niets losgelaten over een internationale introductie van onderling gratis bellen. Ook is nog niet duidelijk of er op korte termijn een Android-app verwacht mag worden.

 Videobellen

Videobellen is nu nog niet mogelijk via de iPhone Messenger-app, maar het zou zomaar de volgende stap kunnen zijn. Via de site van Facebook is het sinds de zomer van 2011 al wel mogelijk om online videogesprekken tot stand te brengen op een desktop of laptop met volwaardige webbrowser. Het social media platform werkt daarvoor samen met Skype.

De geruchten over een Facebooktelefoon met een eigen besturingssysteem, doen ook nog steeds de ronde. De verwachte aankondiging op dinsdag 15 januari bleef uit, maar dat muisje kan dit jaar nog wel eens een staartje krijgen.

Of, en wanneer Facebook het gratis bellen ook in Nederland beschikbaar gaat maken, is nog niet bekend. De dienstverlening zou de telecomproviders nog verder onder druk kunnen zetten, wanneer bellen via Facebook net zo populair wordt als tekstberichten versturen via WhatsApp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
Een ongeluk zit in een klein hoekje

Smartphones worden uiteraard steeds populairder. Nog logischer is dat er dan steeds vaker ongelukjes mee gebeuren. Ik doe mijn telefoon...

Sluiten