Gaat WiFi aan eigen succes ten onder?

5 september 2013 door in Mobiel internet en Sim Only.

T-Mobile wifi bij NSEen manager zonder smartphone is even zeldzaam geworden als een camping zonder WiFi las ik pas ergens. Dat geeft een mooi inzicht in de populariteit van WiFi. Deskundigen waarschuwen dan ook voor overbelasting van het Nederlandse WiFi-netwerk, waardoor vastlopen niet ondenkbaar is. En dat kan nare gevolgen hebben voor met name bedrijven. Inmiddels heeft Ziggo de miljoenste WiFi-spot geactiveerd, dat ook voor veel WiFi-verkeer zorgt.

Onder andere het Agentschap Telecom, dat zich als onderdeel van het Ministerie van Economische Zaken  bezighoudt met het waarborgen van de beschikbaarheid van moderne en betrouwbare telecommunicatie, in en voor Nederland, signaleert congestie in het netwerk. De WiFi-frequentieband 2,4 Ghz kan gratis worden gebruikt. Ongeveer 70 procent van alle dataverkeer gaat via WiFi en dat loopt alleen maar op. Tel daarbij op dat er steeds meer gratis WiFi-hotspots, bijvoorbeeld op de treinstations, komen en dan wordt het behoorlijk druk. Als de toenemende drukt leidt tot vastlopen van het netwerk, kan dat met name bij bedrijven die gebruikmaken van het open, onbeschermde en daardoor kwetsbare netwerk tot problemen leiden. Oplossingen kunnen het aanpassen van het netwerk of meer ruimte op de andere gratis band, 5 Ghz, zijn maar daar zijn niet alle apparaten geschikt voor.

WiFiSpots Ziggo

Ziggo begon in april van dit jaar met het uitrollen van de WiFiSpots en heeft er nu een miljoen geactiveerd. Hierbij vormen de WiFi-modems van Ziggo samen het WifiSpots-netwerk. Het modem bevat twee gescheiden draadloze netwerken, dat van het eigen thuisnetwerk en een tweede netwerk dat volledig gescheiden van de privéverbinding, de WifiSpot toegang tot internet geeft. Hierdoor kunnen klanten van Ziggo kosteloos gebruik maken van elkaars internetverbinding. Ongeveer 200.000 klanten maken regelmatig gebruik van de WiFiSpots. Zo’n 15.000 klanten hebben de mogelijkheid bewust uitgezet en kunnen daardoor zelf ook geen gebruik maken van de internetverbinding van een ander. Ziggo gaat in de toekomst nog verbeteringen doorvoeren in het netwerk. Daarnaast gaat het kabelbedrijf later dit jaar ook in mobiele telefonie met de aanbieding van sim only abonnementen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
Vodafone en Tele2 werken aan 4G

Begin augustus werd het 4G-netwerk van Vodafone in de Randstad actief en later in die maand volgde ook Maastricht. Naar...

Sluiten