Facebook moet privacybeloften WhatsApp respecteren

11 april 2014 door in Mobiel internet.

whatsapp-privacyBegin maart van dit jaar werd bekend dat Facebook de nieuwe eigenaar wordt van berichtendienst WhatsApp. Wel was het zo dat deze overname nog goedgekeurd moest worden door de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC). Die commissie ziet geen bezwaren in een overname, maar… gaf wel een waarschuwing mee.

Meteen na het nieuws van de overname lieten Facebook en WhatsApp al weten dat het twee aparte bedrijven blijven. Jan Koum, oprichter van WhatsApp, gaf ook nadrukkelijk aan dat data, zoals telefoonnummers, locatiegegevens, contactlijsten en andere contactinformatie niet worden gedeeld met Facebook. Sterker nog, de berichtendienst deelt zonder toestemming totaal geen persoonsgegevens met derde partijen voor commerciële of marketingdoeleinden.

Advertenties

WhatsApp heeft zich altijd sterk gemaakt voor een dienstverlening zonder advertenties. Koum gaf eerder aan  dat de introductie van abonnementen beter werkt dan het plaatsen van advertenties. Op Facebook zie je door de advertenties je updates bijna niet meer. Dat gaf reden voor bezorgdheid over de gevolgen van een overname bij organisaties die zich sterk maken voor het bewaken van privégegevens. De Amerikaanse organisaties Center for Digital Democracy en Electronic Privacy Information Center (EPIC) waren bang dat  Facebook gegevens van de WhatsAppgebruikers in het advertentiebestand opneemt en dienden een klacht tegen de overname in bij de FTC.

Eis

De FTC heeft echter geen bezwaar tegen de overname maar geeft in brief aan de hoofden van de afdelingen juridische zaken van beide partijen aan dat Facebook de strengere privacyregels van WhatsApp dient te respecteren. Wijziging van de privacyvoorwaarden is alleen mogelijk na uitdrukkelijke toestemming van de gebruikers. De FTC wil ook dat Whatsappgebruikers zich makkelijk af kunnen melden wanneer de dienst besluit toch anders met de gegevens om te gaan dan op het moment het geval is. De overname is dan wel goedgekeurd door de FTC, maar gezien het feit dat zowel Facebook als WhatsApp internationaal opereren is ook de toestemming van andere internationale organisaties, zoals de Europese Commissie, nodig. De FTC doet daar echter geen uitspraken over. Wel hebben Facebook en WhatsApp al nieuwe plannen bekend gemaakt, een deal met de Duitse telecomaanbieder E-Plus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
Facebook en E-Plus introduceren onbeperkt WhatsAppen

Tot nu toe leek het erop dat de overname van WhatsApp door Facebook niet bijzonder veel gevolgen zou hebben. Nu...

Sluiten