Europese kritiek op plannen Kroes

10 december 2013 door in Algemeen en Mobiel internet.

network_cableVorige week werd het alomvattend plan van Eurocommissaris Neelie Kroes besproken in de Telecomraad van de Europese Unie. Iedereen staat achter het doel, een uniforme Europese telecommarkt, maar niet achter het middel om dat doel te bereiken. Een uniforme telecommarkt is volgens de raad ook te realiseren binnen de huidige richtlijnen en regels.

Eerder kwamen de plannen van Kroes hier al voorbij, zij maakt zich in haar plan bijvoorbeeld sterk voor het afschaffen van roamingtarieven. Zowel de Raad van Ministers als het Europarlement moeten het plan goedkeuren. Kroes hoopt dat het vóór mei volgend jaar gebeurt, maar de Telecomraad zet veel kanttekeningen bij het plan, waardoor het de vraag is of die deadline wordt gehaald.

Stabiliteit

De Europese telecomministers wijzen op het belang van een voor investeerders stabiele en voorspelbare markt. Het plan van Kroes is wat hen betreft onvoldoende onderzocht en onderbouwd, waardoor er veel onzekerheden zijn. Een uniforme telecommarkt is ook binnen de huidige kaders te vormen op basis van de bestaande maatregelen en beleidsvoorstellen. Daarnaast vinden de ministers de invoering van elektronische identificatie en het goedkoper maken van breedbanduitrol op dit moment belangrijker.

Nederland

Nederland gaat ook niet zonder slag of stoot akkoord met het plan van Kroes. Zo moet wat minister Kamp van Economische Zaken betreft de Nederlandse netneutraliteit model staan voor Europa. Het principe van netneutraliteit is dat er een volledige internettoegang wordt aangeboden in een abonnement en daarbij in kosten, snelheid of kwaliteit geen enkel onderscheid wordt gemaakt naar soort verkeer of afzender. Alleen gespecialiseerde diensten vallen buiten de netneutraliteit en kunnen voorrang krijgen. Kamp zet zich in voor het formuleren van een duidelijke definitie van wat een gespecialiseerde dienst is en een beperking van het aanbod van deze diensten. Naast de netneutraliteit is ook het loslaten van de markt van vaste telecomdiensten zoals Kroes graag wil, een doorn in het oog van het Nederlandse kabinet. Kamp is van mening dat regulering van de markt alternatieve aanbieders helpt om de concurrentie aan te gaan waardoor innovatie en groei worden gestimuleerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
Vodafone Pitch: klanten denken mee

Wie kun je nu beter om suggesties vragen dan je eigen klanten? Dat dachten ze bij Vodafone ook en in...

Sluiten