EU-lidstaten willen roamingkosten verlagen in plaats van opheffen

4 maart 2015 door in Algemeen.

buitenland mobiel internettenDe Europese lidstaten die zich over het voorstel hebben gebogen om roamingkosten af te schaffen, hebben het voorstel wat aangepast: de roamingkosten moeten worden verlaagd in plaats van verdwijnen. Consumenten zouden een limiet moeten krijgen waarbinnen je mag bellen en internetten zonder extra kosten. Zodra je deze overschrijdt, mogen er extra (maar lagere) kosten worden gerekend door de provider.

Deze beslissing zou per 2016 in werking moeten treden. In 2018 zou er dan een evaluatie komen waarbij gekeken wordt of de roamingkosten nog verder omlaag moeten.

Afzwakking netneutraliteit
Ook wat betreft de netneutraliteit verschillen de lidstaten van mening. Zo willen ze het plan voor netneutraliteit in Europa afzwakken. Het principe mag wel worden ingesteld, maar tot op zekere hoogte mogen internetproviders dan alsnog onderscheid maken tussen de soorten internetverkeer.

In Nederland kennen we het principe van netneutraliteit al sinds 2012. Onlangs werden KPN en Vodafone voor het eerst op grond van netneutraliteit beboet.

Europees Parlement dringt aan op afschaffing
Het Europees Parlement is absoluut niet tevreden met deze voorgestelde wijziging. Uiteindelijk zullen de lidstaten en het Parlement wel tot een akkoord moeten komen om de wetswijzigingen door te voeren.

Europarlementarier Marietje Schaake (D66) heeft een brandbrief verstuurd waarin ze de lidstaten sterk verzoekt om alsnog met een voorstel te komen waarin de roamingkosten aan hun einde komen. Ze vraagt de betreffende telecomministers om een ambitieuze houding aan te nemen wat betreft het principe van netneutraliteit en de afschaffing van roamingkosten.

Het voorstel om de afschaffing uit te stellen tot 2018 of die enkele MB’s per dag aan te bieden, getuigt volgens Schaake van een gebrek aan ambitie. “De kloof tussen het voorstel om af te schaffen of een paar MB’s per dag aan te bieden is onmetelijk groot. Het zal vele Europese consumenten teleurstellen als de roamingkosten blijven.”

Het voorstel is ondertekend door 126 andere europarlementariërs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
‘Roamingkosten worden pas in 2018 afgeschaft’

Mocht je voor dit jaar nog naar enige afschaffing van roamingkosten uitkijken: don't. Naar het schijnt hebben de EU-lidstaten een compromis...

Sluiten