En nog meer bytes…

18 maart 2014 door in Algemeen en Mobiel internet.

ACM: Autoriteit Consument & MarktDe Autoriteit Consument & Markt (ACM) bracht vorige week het jaarverslag over 2013 uit. Uit de gegevens van de telecomproviders in de bijbehorende Telecommonitor blijkt dat het datagebruik in een jaar tijd explosief is gestegen, het gebruik van sms daarentegen daalde ook nu dramatisch. Ontwikkelingen als de aanleg van 4G-netwerken en de immer groeiende populariteit van chatdiensten laten zich gelden.

Het datagebruik steeg met 53 procent van 18,1 petabyte naar 27,6 petabyte. Voor degenen die nog in megabytes denken, een petabyte is gelijk aan een miljard megabyte. De stijging van het datagebruik werd mede veroorzaakt door het gebruik van diensten als WhatsApp en Skype, en die zorgden er dan weer voor dat het aantal sms-berichten met 34 procent daalde van 9,5 naar een nog altijd respectabel aantal van 6,3 miljard per jaar. En om nog maar even in de cijfers te blijven, het aantal consumenten dat gebruik maakte van mobiel internet steeg van 9,8 naar 11 miljoen. Een abonnement met toestel was met 46 procent nog altijd populair, 22 procent had een sim only-abonnement en 32 procent gebruikte een prepaid aansluiting. De gegevens uit de Telecommonitor gaan over de periode tweede kwartaal 2012 tot en met het tweede kwartaal 2013.

Volumes_ACM

Bron Jaarverslag ACM

Ontwikkeling

De kleinere, onafhankelijke providers wonnen licht terrein op KPN, T-Mobile en Vodafone. Het marktaandeel van kabelbedrijven UPC en Ziggo is nog beperkt, maar deze partijen groeiden wel op de internet- en telefoniemarkt. De kabelaars bieden met de wifi-spots een groot draadloos netwerk. De toename van het gebruik van het mobiele netwerk liet ook de ontwikkeling zien dat operators bundels aan gingen bieden met onbeperkt bellen en sms’en. Het totaal aantal belminuten bleef met 22,7 miljard overigens ongeveer gelijk.

Verwachtingen

De grote aanbieders begonnen in 2013 met het aanleggen van hun 4G-netwerken en verwachten in 2014 en 2015 landelijke dekking te hebben. Het ACM verwacht door de hogere snelheden die mogelijk worden en door de toename van het aantal smartphones dan ook in de komende periode een stijging in dataverbruik. Het eigen netwerk waar Tele2 aan werkt, laat naar verwachting de concurrentie toenemen wat kan resulteren in een gunstiger aanbod voor de consumenten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
Meer jongeren met belschuld

In het afgelopen jaar is het aantal jongeren tussen 18 en 25 jaar met een belschuld met bijna tien procent...

Sluiten