DIKW: T-Mobile heeft snelste 4G-netwerk van Nederland

20 mei 2015 door in T-Mobile.

t-mobileT-Mobile heeft het snelste 4G-netwerk van Nederland. Aldus, de provider zelf. Volgens onderzoeksbureau DIKW had T-Mobile in het eerste kwartaal van dit jaar de hoogste download-, upload- en pingsnelheid. Het onderzoeksbureau voerde vierentachtigduizend (!) OOKLA-klantentests uit in de dekkende gebieden van T-Mobile, Vodafone en KPN.

Waarom T-Mobile?
En dat terwijl T-Mobile nog niet eens een landelijk dekkend 4G-netwerk heeft: deze hoopt de provider in oktober van dit jaar rond te hebben. Voor het 4G-netwerk maakt T-Mobile gebruik van de 900 MHz-band. KPN en Vodafone zitten op een hogere frequentie en hoeven daardoor minder zendmasten neer te zetten. Dit heeft wel nadelen voor de capaciteit, waar T-Mobilewel flink van profiteert. Meer masten dus, maar ook een betere capaciteit en dus een sneller netwerk.

Het DIKW-rapport stelt dat de downloadsnelheid van T-Mobile in 18 van de 20 top-steden significant hoger is dan die van KPN en Vodafone (Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven, Tilburg, Groningen, Almere, Breda, Nijmegen, Enschede, Apeldoorn, Haarlem, Arnhem, Amersfoort, Zaanstad, Haarlemmermeer, Den Bosch en Zoetermeer). Alleen in Rotterdam en Maastricht zijn de verschillen tussen T-Mobile en Vodafone niet significant.

Top 3
Het onderzoeksbureau heeft een top drie opgesteld.

Bovenaan staat T-Mobile, met een gemiddelde downloadsnelheid van 37,53 mb per seconde. De uploadsnelheid komt neer op gemiddeld 17,33 mb per seconde. De gemiddelde snelheid is 40ms.

Daarmee zit Vodafone (als nummer twee) T-Mobile op de hielen. Deze provider heeft een gemiddelde downloadsnelheid van 26,31 mb, gemiddelde uploadsnelheid van 13,38 mb en gemiddelde pingsnelheid van 48 ms.

Op nummer drie treffen we KPN, die als eerste een landelijk dekkend 4G-netwerk wist te realiseren. De provider heeft een gemiddelde downloadsnelheid van 20,99 mb en een gemiddelde uploadsnelheid van 8,34 mb per seconde.

t-mobile OOKLA

*Een lage ping/latencysnelheid is beter voor het spelen van bijvoorbeeld multiplayer games omdat de reactiesnelheid beter is.

Vergelijking
Zoals je kunt aflezen is T-Mobile wat betreft gemiddelde downloadsnelheid 43 procent sneller dan T-Mobile en 20,99 procent sneller dan KPN. Wat betreft de de gemiddelde uploadsnelheid is T-Mobile zo’n 30 procent sneller dan Vodafone en 108 procent (!) dan KPN. Als laatste, de pingsnelheid: T-Mobile is daarmee gemiddeld 16 procent sneller dan Vodafone en 12 procent sneller dan KPN.

Op dit moment maken dagelijks ruim 1 miljoen klanten gebruik van het 4G-netwerk van T-Mobile.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
Je mag gewoon blijven WhatsAppen op de fiets

Er komt geen verbod op het bellen, sms'en of WhatsAppen tijdens het fietsritje naar je studie of werk. Dat schrijft minister...

Sluiten