Daling omzet mobiele telefonie

26 augustus 2013 door in KPN en T-Mobile en Vodafone.

currency-rates-767836-mDe omzetten op de markt voor mobiele telefonie in Nederland staan onder druk. Dat wordt bevestigd door de cijfers over het tweede kwartaal van dit jaar. De totale omzet uit mobiele dienstverlening bedroeg in die periode 1,38 miljard euro. Op jaarbasis is dat 6,7 procent minder dan vorig jaar. De verwachting is dat de totale Nederlandse mobiele markt dit jaar 6 procent krimpt.

Vorige week publiceerde Telecompaper de cijfers met betrekking tot de mobiele markt over het tweede kwartaal. Minder omzet uit spraakdiensten is de belangrijkste oorzaak van de scherpe daling. Sms en dataverkeer maken op dit moment voor 40 procent deel uit van de totale omzet, maar dat maakt de verliezen op spraakdiensten niet goed. De totale omzet in het tweede deel van 2013 telde 1,38 miljard euro. Telecompaper verwacht dat de jaaromzet uitkomt op 5,5 miljard euro. De marktonderzoeker stelde eerdere voorspellingen naar beneden bij in verband met de economisch nog steeds mindere tijden, de gevolgen van regulering op de markt en de invloed van Over-The-Top (OTT)-diensten zoals WhatsApp en iMessage. Dat laatste is niet vreemd als je weet dat WhatsApp in juni van dit jaar al 250 miljoen actieve gebruikers had. Telecompaper verwacht dat de totale omzet uit mobiele diensten in 2017 5,1 miljard euro bedraagt.

Marktaandeel

De markt is grofweg verdeeld onder de grote aanbieders. Vodafone wist als enige het marktaandeel op jaarbasis te vergroten, ten koste van KPN en T-Mobile. De laatstgenoemde provider haalde als enige meer omzet op kwartaalbasis. KPN heeft een marktaandeel van 44 procent, Vodafone 30 procent en T-Mobile maakt aanspraak op 26 procent. Als gekeken wordt naar het aantal simkaarten dan daalde de Nederlandse markt op jaarbasis met 0,4 procent. Hierdoor daalde de mobiele penetratie van 121,7 procent in het tweede kwart van 2012 naar 120,9 procent in dezelfde periode in 2013.

Al eerder liet Rob Shuter, CEO bij Vodafone, al weten dat prijsverhoging de omzetdaling niet oplost. Maar wat zullen dan de gevolgen zijn van deze krimp?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
Hi: introductie nieuwe abonnementen, toestel lease vervalt

Hi, KPN-dochter gericht op jongeren, introduceert op 2 september nieuwe abonnementen, standaard met databundel maar zonder belbundel. Voor belminuten moet...

Sluiten