Brengt 4G providers in financiële problemen?

7 oktober 2013 door in Mobiel internet.

Straling van GSM Mast?Eind 2012 betaalden de providers in Nederland veel geld voor frequenties die het uitrollen van 4G-netwerken mogelijk maken. Ook elders in Europa investeerden providers in 4G. Investeringen die in de toekomst terugverdiend moeten worden, maar Europese consumenten zijn nog niet overtuigd van de voordelen van 4G. Gaat dat terugverdienen lukken of brengt het de providers in de financiële moeilijkheden?

In 2012 betaalden de in Nederland actieve providers samen 3,8 miljard euro voor frequenties voor het 4G-netwerk, KPN betaalde 1,3 miljard, Vodafone 1,4 miljard, T-Mobile 910 miljoen en Tele2 160 miljoen. Als er naar Europa wordt gekeken dan zijn er in 28 landen ruim honderd aanbieders actief. Veel van die aanbieders maken gebruik van het netwerk van een ander waardoor er zo’n veertig grote spelers zijn die ‘de taart’ moeten delen. Uit onderzoek van The Wall Street Journal blijkt dat de providers er niet gerust op zijn dat ze de investeringen kunnen terugverdienen.

Onder druk

Het tweede kwartaal van dit jaar liet zien dat de omzetten op de markt voor mobiele telefonie in Nederland onder druk staan en dat geldt voor heel Europa. De omzet is sinds 2008 met twaalf procent gekrompen en de verwachtingen voor de komende jaren zijn weinig hoopvol. Tel daarbij op dat de investeringen naar verwachting nog zeker tot 2015 doorgroeien, dan is het duidelijk dat de markt onder druk blijft staan. Door de grote concurrentie, maar ook doordat 4G minder snel door de consument wordt omarmd dan verwacht. In Nederland is KPN ver met de uitrol van 4G, Vodafone is begonnen en T-Mobile begint op 18 november met 4G in Groot-Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en delen van Den Haag. Tele2 heeft als nieuwkomer op de mobiele markt met een eigen 4G-netwerk het voordeel dat het geen investeringen in 3G-netwerken kent die nog terugverdiend moeten worden. Tele2 zet 4G als standaard in de markt. Wanneer dat precies zal zijn is nog niet bekend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
OTT-diensten groeien nog steeds

OTT-diensten, het OTT staat voor Over The Top en het duidt de diensten aan als WhatsApp, Skype en het Chinese...

Sluiten