Blokkeren gestolen telefoons vanaf 2015

18 februari 2014 door in GSM.

Toestel blokkeren?Al langer koestert minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie de wens om het mogelijk te maken om gestolen mobiele telefoons te blokkeren via het IMEI-nummer. Als het goed is, worden de aanbieders van mobiele telefonie met ingang van 1 januari 2015 wettelijk verplicht deze blokkades uit te voeren. Daarmee zouden straatroven gericht op mobiele telefoons met twintig procent verminderen.

Half 2013 kwam Opstelten in overleg met de drie grote providers, KPN, T-Mobile en Vodafone, tot overeenstemming over de IMEI-blokkade, maar daarvoor is een wijziging van de Telecomwet nodig. Het conceptwetsvoorstel daarvoor zal binnen enkele weken in consultatie gaan, zodat het voorstel tot wijziging van de Telecommunicatiewet voor het zomerreces bij de Kamer kan worden ingediend. Alles is erop gericht om de wetgeving van kracht te laten zijn per 1 januari 2015.

IMEI

Het IMEI-nummer is gekoppeld aan de telefoon en na een blokkade is het niet meer mogelijk te bellen, sms’en en internetten met het toestel via een Nederlands netwerk. Verschillende partijen geven aan dat een blokkade niet waterdicht is. De telefoon kan wel werken via netwerken in het buitenland en bij Androidtoestellen is het IMEI-nummer aan te passen. Opstelten gaf vorig jaar aan dat dat echter niet meer zo makkelijk is: “Daar waar een tiental jaren terug de gebruiker eenvoudig thuis met behulp van via internet verkregen software dit IMEI-nummer kon wijzigen, zijn de mogelijkheden hiervoor anno 2013 sterk teruggedrongen. Door met name de technologische voorzieningen in smartphones is het wijzigen van IMEI-nummers inmiddels veel moeilijker geworden. De specialistische kennis en speciale apparatuur die hiervoor nodig is, zorgt voor een zeer hoge drempel. Ook het grootste deel van de fabrikanten van telefoons op de Nederlandse markt heeft aangegeven dat wijzigen erg lastig is en zij zelf werken aan continue verbetering van de beveiliging van hun toestellen.”

Invoering van de blokkade was gepland voor medio 2014, maar schuift nu dus door naar januari 2015.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
Update Tele2: SmartMix aangepast

Vorige week introduceerde Tele2 de nieuwe NonStop-abonnementen, met als belangrijke propositie keuzevrijheid voor de klant. Vandaag maakte de provider bekend...

Sluiten