Blijft iPhone betrouwbaarste smartphone?

5 maart 2013 door in Toestellen.

FixYa vergeleek op grond van probleemrapportages vier smartphonemerken. De iPhone van Apple kwam als de meest betrouwbare uit de analyse. Kan Apple die onkreukbare reputatie ook in de toekomst garanderen?

Ranking_betrouwbaarheid

FixYa biedt online probleemoplossingen en praktische tips voor heel veel producten, waaronder dus ook smartphones. Een community based-principe waar vaak heel herkenbare problemen aan bod komen. Die probleemmeldingen leveren ook een mooi overzicht van prestaties van een product op.

Analyse

FixYa analyseerde 722.558 probleemrapportages en de analisten keken onder andere naar het aantal meldingen en hoe heftig de problemen waren. Zij gaven de smartphones een cijfer tussen 0 en 4 waarbij de hoogste score het beste is. Het onderzoek beperkte zich tot meldingen over vier smartphonefabrikanten. Met een score van 3,47 blijkt de iPhone de betrouwbaarste smartphone. Op afstand gevolgd door Samsung, Nokia en Motorola. Natuurlijk is er best iets op te merken over de iPhone. De accuduur laat te wensen over en met name de techneuten onder de iPhonebezitters vinden het jammer dat het besturingssysteem (iOS) niet is aan te passen. De microfoon, speakers en oververhitting zijn tere punten bij de Samsungtoestellen. Motorolaklanten hebben last van niet of slecht te verwijderen bloatware, touchscreenproblemen en de slechte kwaliteit van de microfoon en de camera. Bij Nokia kunnen de laadtijd van apps en programma’s (korter) en de accuduur (langer) beter en moeten ze werken aan het voorkomen van oververhitting.

Malware

De betrouwbaarheid van de iPhone hangt deels ook af van het feit dat het een gesloten besturingssysteem heeft, waardoor de telefoon al sinds 2007 nagenoeg vrij van malware is. Android is een open systeem en daardoor veel kwetsbaarder. In een interview spreekt Mikko Hyppönen, Chief Research Officer bij beveiligingsbedrijf F-Secure, de verwachting uit dat hackers zullen proberen om via lekken in browsers en malafide websites toegang te krijgen tot de iPhone. Hyppönen wijst in het gesprek op de mogelijkheid een iPhone te jailbreaken via een website. Een iPhone jailbreaken betekent dat er aanvullende software op geïnstalleerd kan worden buiten de controle van Apple om. Hij is verbaasd dat nog steeds niet is gebeurd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
Test 4G KPN niet overtuigend

KPN biedt sinds februari in een klein deel van Nederland 4G. Halverwege 2013 is er 50% dekking en in de...

Sluiten