Blijf opletten met openbare WiFi-netwerken

8 april 2014 door in Mobiel internet.

double-call-1209438-mHet altijd en overal bereik hebben met je mobiele apparaten is heel makkelijk. Zeker als dat via een WiFi-netwerk kan, zodat het niet ten koste van je abonnement gaat. Geen probleem, als je je bewust bent van de risico’s die openbare netwerken met zich meebrengen. Dat gaat van het meelezen van je berichten  tot het stelen van je digitale identiteit. En dat laatste wil je toch niet meemaken. Het advies van de geleerden is ‘geen gebruik maken van openbare netwerken’. Wil je dat toch doen? dan zijn er een paar dingen waar je op kunt letten om nare toestanden te voorkomen.

Volgens het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) is er maar een veilige optie; maak geen gebruik van openbare WiFi-netwerken. Als je dat dan toch wilt doen, gebruik het dan niet voor regelen van je financiën of werk gerelateerde zaken. Het is zo handig om je mail te checken als je even moet wachten op de trein of in de pauze tijdens een theatervoorstelling op Facebook te zetten wat je van de voorstelling vindt, via de openbare WiFi-verbinding. Inmiddels is echter bewezen dat het heel eenvoudig is om deze verbindingen te hacken. De benodigde apparatuur is niet duur en de software werkt simpel en is eenvoudig te downloaden. Tel daarbij op dat de versleutelingstechnologieën over het algemeen vrij makkelijk te kraken zijn en we zijn allemaal potentiële slachtoffers. Hacken kan leiden tot onschuldig vermaak als het meelezen van berichten en het achterhalen van hobby’s, maar even zo makkelijk zijn wachtwoorden en andere persoonlijke gegevens boven water te halen. En voor je het weet gaat een ander met jou digitale identiteit aan de haal met alle nare gevolgen van dien. Vorig jaar werden 850.000 mensen gedupeerd door hackers.

Risico verkleinen

Als je toch gebruik wilt maken van openbare WiFi-netwerken kun je wel een paar voorzorgsmaatregelen nemen om de risico’s te beperken. Gebruik een goede firewall en virusscanner. Zorg ook altijd dat je de laatste versie van je besturingssysteem hebt geïnstalleerd. De kans op mogelijke ‘gaten’ in het beveiligingssysteem is dan minimaal. Kwaadwillenden zijn vaak op de hoogte van de bugs in oude versies en kunnen daar hun ‘voordeel’ mee doen. Maak om die reden ook altijd gebruik van de systeemupdates. Zet de functies ‘standaard naar WiFi-netwerken zoeken’ en ‘automatisch verbinding maken met bekende netwerken’ uit. “Dit is van belang omdat er apparaten op de markt zijn die door hackers gebruikt worden om deze bestaande netwerken te kopiëren. Daarnaast is er de mogelijkheid om via VPN verbinding te maken. Als je toch gebruik maakt van WiFi is een VPN verbinding de veiligste keuze, zeker wanneer het gaat om zakelijk gebruik of financiële zaken”, zegt Tarkan Cataloglu, Operational Security Manager van Zakelijke Markt van KPN.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
Vodafone vernieuwt sim only aanbod

Een nieuwe week brengt nieuwe kansen. Vodafone vernieuwt deze week een deel van haar sim only abonnementen. De Bel+SMS+Web abonnementen...

Sluiten