Betalen voor gebruik WhatsApp

28 maart 2013 door in Mobiel internet en SMS.

google babbleWhatsApp heeft met inmiddels zo’n 17 miljard berichten per dag het sms’en een gevoelige tik toegebracht. Logisch, want het is goedkoper omdat er nu alleen voor de aanschaf van de app wordt betaald. Als het aan WhatsApp ligt, gaat dat dit jaar nog veranderen en gaan naast Android- en Windowsgebruikers ook de nieuwe gebruikers via het iOS-besturingssysteem jaarlijks een abonnement betalen. Daarnaast gaan er geruchten dat Google onder de noemer Babble een ‘nieuwe’ messagingservice gaat bieden.

Jan Kloum, CEO bij WhatsApp, verklaarde tegenover Tweakers dat alle nieuwe gebruikers – naast de eenmalige aanschafkosten van 89 eurocent – gaan betalen voor het gebruik van de applicatie. Voor de Android- en Windowsversie geldt deze regel al, in de loop van het jaar gaat dat dus ook gelden voor nieuwe gebruikers van de iOS-versie. Voor bestaande gebruikers verandert er niets. Kloum is van mening dat de introductie van abonnementen beter werkt dan het plaatsen van advertenties. Hij gaf ook aan dat er geen desktopversie van WhatsApp komt: “We denken dat de wereld steeds meer om mobiele telefoons gaat draaien. Je telefoon is altijd bij je. Mensen kijken regelmatig op hun telefoon, maar ze kijken niet altijd op hun desktop. Daarom willen we ons enkel op mobiele telefoons richten.” Over het aantal gebruikers van de app wil Kloum niet veel kwijt, wel laat hij weten dat de dienst in opkomende economieën zoals Brazilië, India en Mexico een grote groei laat zien.

WhatsApp introduceert drie abonnementsvormen: 1 jaar: € 0,89 / 3 jaar: € 2,40 / 5 jaar: € 3,34

Babble

Inmiddels gaan er ook geruchten dat Google werkt aan een geïntegreerde ‘boodschappendienst’ voor Android en Chrome: Google Babble. Geek.com meldt dat er niet zo zeer aan een nieuwe applicatie wordt gewerkt, maar dat er een overkoepelende applicatiedienst komt die de diverse losse onderdelen, zoals Google Talk, Messenger en Hangout, samenbrengt onder één platform. Dat maakt het mogelijk om voor verschillende producten van Google hetzelfde chat-window te gebruiken. Het platform wordt vanaf de basis opnieuw opgebouwd om er voor te zorgen dat alle onderdelen beter op elkaar aansluiten dan nu het geval is.

Kun jij je vinden in het argument van WhatsApp dat een abonnement beter werkt dan het plaatsen van advertenties?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
Omzet mobiele diensten ook in 2013 onder druk

De omzet uit mobiel bellen is in 2012 flink gedaald. Ook de verwachtingen voor 2013 zijn niet rooskleurig. Zeker gezien...

Sluiten