Belminuten het duurst in Nederland

14 augustus 2013 door in Algemeen.

europaDe Europese Commissie deed onderzoek naar de kosten van mobiel bellen binnen de Europese Unie (EU). Voor dezelfde diensten worden sterk uiteenlopende prijzen betaald. Het meest in het oog springen de kosten voor mobiele binnenlandse gesprekken. Daar noteerde de EU een verschil van maar liefst 774% tussen de goedkoopste belminuten in Litouwen en de duurste, helaas, in Nederland. Eerder bleek dat binnen de EU ook mobiel internet het duurst is in ons land. Kan de door Eurocommissaris Kroes zo gewenste eengemaakte markt binnen de EU daar verandering in brengen?

 

Gemiddeld kost een belminuut in de EU 9,1 eurocent. In veel landen in Oost-Europa ligt  het tarief lager dan het gemiddelde. Litouwen is daarbij een waar belparadijs met 1,9 eurocent per minuut. In Nederland betalen mobiele bellers met 14,7 cent bijna acht keer zoveel. Eurocommissaris Neelie Kroes gaf aan dat deze prijsverschillen niet de verklaren zijn door kwaliteitsverschil, kosten voor de dienstverlening van de providers of koopkracht van de consument. Kroes: “Uit deze cijfers blijkt duidelijk dat de huidige 28 nationale telecommunicatiemarkten in Europa de consument niet de voordelen geven die een eengemaakte markt wel zou bieden. Het is voor de hele EU van het grootste belang dat we nu snel voor een echte eengemaakte markt zorgen en zo een onderling verbonden continent tot stand brengen.”belkosten_per_minuut

Verlaging

De Europese Commissie is akkoord gegaan met een voorstel van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) om vergoedingen die telecombedrijven elkaar berekenen voor het doorgeven van oproepen die via de verschillenden netwerken verlopen te verlagen. Nu kost dat 2,4 eurocent per minuut voor mobiele gesprekken en 3,7 cent voor oproepen via het vaste netwerk. Per 1 september gaan die tarieven naar respectievelijk 1,019 en 1,8 cent per minuut. Misschien leiden deze lagere afgiftetarieven tot voordeel voor de consument.

Middenmoot

Binnen de EU zijn Nederlandse belminuten dus duur en ook mobiel internet scoort hoog in kosten. Eerder onderzoek van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) liet zien dat mobiele abonnementen, dus bellen én internetten, in Nederland niet abnormaal duur zijn in vergelijking met 34 andere landen. Nederland staat daar in de middenmoot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
Vergoeding buitenlandstoringen KPN & T-Mobile

Het kan niemand ontgaan zijn dat er middenin het vakantieseizoen storingen plaatsvonden in het buitenlandse telefoon- en dataverkeer. Half juli...

Sluiten