Bellen en internet op vakantie in EU voortaan uit bundel

15 juni 2017 door in Algemeen.

EU Roam like at HomeVanaf vandaag kun je door de hele EU reizen en bellen, internetten en smsen zoals thuis! De nieuwe regels vanuit de EU zijn vandaag namelijk in gegaan. Door de nieuwe regels moge provider niet meer rekenen dan in het thuis land voor gebruik in de EU. Roam Like at Home.

Super goed nieuws voor vakantiegangers en frequente reizigers. Want iedereen kan vanaf nu Whatsappen, Snapchatten, Facebooken en de mooiste foto´s delen via Instagram zoals ze dat thuis ook zouden doen. In het Italiaanse Toscane, klimmend in de Oostenrijkse Alpen of escargots etend in Lissabon, je deelt het nu zonder extra gedoe of kosten met het thuisfront. Je verbruik gaat zoals normaal uit de bundel. Maar pas op, Tele2 en T-Mobile beperken het aantal MB’s in het buitenland. Aan de andere kant is dat niet het geval bij sim only abonnementen van  Vodafone en KPN.

Roam Like at Home

Het afschaffen van de roamingkosten was geen eenvoudig proces. De EU landen hebben onderling lang moeten spreken over het daadwerkelijk wijzigen van de regels. Je begrijpt dat vakantie landen als Frankrijk, Spanje en Italië de regels niet graag wilde wijzigen. Jaarlijks gebruiken veel buitenlandse toeristen de diensten van de lokale providers en dat bracht natuurlijk veel geld op. Een andere vrees was dat afschaffen de kosten zou leiden tot het stijgen van de prijzen die aanbieders in het eigen land berekenen. Hiermee compenseren de providers het gemis aan inkomsten. Dit aspect blijft natuurlijk aanwezig, maar de Europese consumentenorganisaties houden wel degelijk een vinger aan de pols.

LET OP: Roaming beperkingen

Voordag je jezelf helemaal rijk rekent. De Europese providers hebben wel bepaalde bepalingen afgedwongen zodat zij misbruik kunnen voorkomen. Het betekent voor jou dat het datagebruik over de grens niet grenzenloos is. Denk je nu direct dat je hele dagen kunt Netflixen of Films streamen op het strand in Italië, dan kan dat alsnog een dure grap worden. Zelfs en misschien wel JUIST voor die mensen die een Unlimited abonnement hebben.

Stel dat jij in Nederland gewend bent uren lang films te kijken of te surfen over internet met T-Mobile Go Unlimited. Of je bent het gewend om het internet helemaal leeg te trekken zoals Tele2 Unlimited je dat in de grappige commercials aanraad. Vervolgens ga je vrolijk met je tablet en super snelle 4G smartphone op reis en in elk Hotel, Pension of camping lig je een uurtje of wat lekker Netflix te kijken. Wees er dan wel alert op je dataverbruik. Want de goedkope sim only abonnementen met onbeperkte data in Nederland zijn namelijk afgekapt in het buitenland op respectievelijk 10 GB en 6 GB. Op zichzelf prima hoeveelheden, tenzij jij gewend bent om maandelijks voor 50 GB te surfen. Dan kunt je nog wel eens een rekening van 300 euro krijgen achteraf. Dan zijn de abonnementen van KPN in eens een stuk aantrekkelijker geworden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
Nederlandse 4G netwerken behoren wereldwijd tot de beste

Nederland blinkt uit in molens en antennes. In de wereld heeft ons 4G netwerk namelijk een unieke positie. De 4G...

Sluiten