App-markt booming business

8 maart 2013 door in Mobiel internet.

appsWhatsApp, Viber, de bij de sociale media behorende mobiele varianten, Buirenradar; het is zomaar een rijtje populaire applicaties, apps, voor smartphones. De één is dol op het gebruiken van apps en de ander maakt er mondjesmaat gebruik van. Volgens technologie-onderzoeksbureau Gartner is de mobiele app-industrie nog immer booming business. Dit jaar komt de wereldwijde omzet van de gezamenlijke app-aanbieders op uit op 25 miljard dollar, ofwel zo’n 19 miljard euro.

Vijf jaar geleden verschenen de eerste mobiele apps, in de jaren die volgden werd er gestaag doorontwikkeld, waardoor Apple en Google nu samen 700.000 mobiele apps aanbieden. De beide aanbieders zijn aan elkaar gewaagd als het gaat om aantallen en het gebruik van de apps, maar Apple hanteert een beter verdienmodel omdat het volgens analisten drie keer meer verdient aan de apps dan Google. Waar de app-industrie zich tot voor kort nog concentreerde in en richtte op de Verenigde Staten, komt er nu ook concurrentie uit Azië, bijvoorbeeld uit Japan.

Ontwikkeling

Een app ontwikkelen is minder duur dan er een onderhouden. Toch is er een beweging te signaleren dat de markt niet meer wordt overstroomd door nieuwe apps, maar dat zowel ontwikkelings- als marketinginspanningen zich meer richten op de populaire apps die het goed oden bij het publiek. De ontwikkeling van nieuwe apps vindt tegenwoordige ook vaak plaats als aanvulling op populaire televisieprogramma’s. Op 9 maart gaat de nieuwe kennisquiz ‘Weet ik veel’ in première, de bijbehorende app staat op 2 in de App Store van Apple. De RTL-serie Divorce kent met het gesponsorde Sleutelspel voor onder andere de smartphone een virtuele toevoeging en The Voice of Holland was ook interactief via een Thuiscoach app.

Bijzonder

uChekJe kunt het zo gek niet bedenken of er bestaat wel een app voor. Tijdens de TED-conferentie (Technology, Education, Design) in Los Angeles eind februari, introduceerde Myshkin Ingawale, ontwikkelaar van medische applicaties, de Uchek. Een app die urine met behulp van de smartphonecamera kan analyseren op 25 kwalen. In eerste instantie vanaf eind maart verkrijgbaar via de App Store voor de iPhone, een Androidversie volgt later. De app gaat 20 dollar, 16 euro, kosten en dat is inclusief vijf teststrips en een speciaal matje. De gebruiker steekt een strip in de opgevangen urine en legt deze op het matje, waardoor de kleuren worden genormaliseerd en de lichtomstandigheden waarin is gefotografeerd geen rol spelen. De app analyseert op basis van de (ver)kleuring van de strip.

Wat doe jij? De app aanschaffen of toch maar ouderwets naar de huisarts?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
Onbeperkt sms’en bij Vodafone

Vodafone brengt sinds deze week overzicht in het aanbod door het aantal abonnementen te beperken. De nieuwe abonnementen, waaronder drie...

Sluiten