Altijd bereikbaar via ballonnen of koeien

20 juni 2013 door in Mobiel internet en T-Mobile.

Altijd en overal mobiel bereikbaar zijn, is wat veel mensen willen. Soms vraagt dat een beetje meer moeite, maar er zijn altijd denkers die een oplossing vinden. Google gaat experimenteren met ballonnen en T-Mobile zet ‘koeien’ of WiFi-hotspots in.

Google_ballon_Woon je op een plek waar de geijkte netwerken niet reiken? Of begeef jij je wel eens in de jungle of beklim je wel eens een berg? Grote kans dat mobiel bellen en internetten dan niet mogelijk is. Google kondigde vrijdag in een blog het project Loon aan. Door middel van een ring van stratosfeerballonnen die, twee keer zo hoog als vliegtuigen, rond de aarde zweven, brengt Google WiFi op afgelegen plekken. Het Amerikaanse bedrijf wil de ballonnen met specifieke windstromen mee laten varen. Google ontwikkelde speciale software om de koers van de ballonnen te sturen en vorige week gingen er in Nieuw-Zeeland dertig ballonnen de lucht in. De snelheid van de verbinding die via de ballonnen tot stand komt is vergelijkbaar met die van een 3G-verbinding. Mike Cassidy, projectleider schrijft in het blog: “This is still highly experimental technology and we have a long way to go—we’d love your support as we keep trying and keep flying! Follow our Google+ page to keep up with Project Loon’s progress.”

Hotspots

Letterlijk iets meer down to earth zijn de oplossingen de T-Mobile biedt. De telecomprovider wil WiFi-hotspots gaan creëren om in drukke tijden het netwerk te ontzien en start in Rotterdam met een proef. Deze hotspots zijn alleen beschikbaar voor T-Mobile-klanten en verrekening van het verbruik verloopt via de bundel. Omdat het om een proef gaat, zijn nog niet alle technische plooien gladgestreken. Zo is nog niet exact bekend hoe de authenticatie van gebruikers gaat verlopen. Een woordvoerder laat weten dat dat binnenkort bekend wordt gemaakt, maar dat de manier van inloggen op Android-apparaten anders verloopt dan op iOS-toestellen. T-Mobile is niet alleen actief met hotspots maar ook met C.O.W.S., ofwel Cells on Wheels, mobiele zendmasten die de capaciteit van het netwerk tijdelijk vergroten tijdens evenementen en festivals. Afgelopen weekend plaatste de provider er zes bij Pinkpop en zal komende maanden ook ‘koeien’ inzetten bij Concert at SEA, A Day at the Park, de Nijmeegse Vierdaagse en Lowlands.

Vind jij het goede ontwikkelingen of is het ook wel lekker om eens een keer niet bereikbaar te zijn?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
Schenden Vodafone en T-Mobile netneutraliteit?

Netneutraliteit, als je het voor elkaar krijgt om het te leggen bij een potje Wordfeud levert het aardig wat punten...

Sluiten