‘Afschaffing roamingkosten in 2018’

28 januari 2015 door in Algemeen.

2f290ea2982b4de1fef436ba98cff5e0Het zou zomaar eens kunnen dat Europese providers in 2018 worden verboden om nog langer roamingkosten te rekenen aan hun klanten. In plaats daarvan moeten providers een beperkte buitenlandbundel aanbieden.

Dat meldt persbureau Reuters, die een voorstel inzag van het Letse voorzitterschap van de Europese Raad.

Met de afschaffing van de roamingkosten stelt Letland voor om providers een beperkte buitenlandbundel aan te laten bieden. Binnen die bundel zou je moeten kunnen bellen, sms’en en internetten tegen dezelfde kosten in je thuisland.

Beperking bundel
Het formaat daarvan mogen providers dan zelf bepalen, maar deze moet niet uitnodigen om net zoveel data te verbruiken als je normaal doet. Buiten de bundel zelf mogen providers maximaal 5 eurocent per minuut of MB rekenen. Momenteel staat dat maximum aantal op 20 cent per MB in de Europese Unie.

Volgende week zullen de Europese lidstaten het Letse voorstel bespreken. Zodra er een overeenkomst is, moeten het Europees Parlement en de Europese commissie deze nog goedkeuren.

Eerder voorstel
Vorig jaar stemde het Europees Parlement al in met een voorstel om roamingkosten aan het einde van dit jaar af te schaffen. Maar dat voorstel is er nog niet volledig doorheen: de telecomministers van Europese lidstaten in de Raad moeten er nog mee instemmen.

Ook werden gesprekken daarover al meerdere keren uitgesteld. Dat deed twijfels ontstaan over de haalbaarheid van het voorstel.

T-Mobile heeft de toon al gezet
Het voorstel van Letland doet denken aan de strijd die T-Mobile sinds deze week voert met roamingkosten. Zo mag je sinds vorige week maandelijks twee uur bellen in andere Europese landen, gewoon vanuit je eigen bundel. Sms’en wordt gratis. Wat betreft internet moet nog wel worden bijbetaald.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
KPN en Vodafone beboet voor overtreden netneutraliteit

Bam. Een boete voor providers KPN en Vodafone, omdat ze het internetverkeer niet gelijk behandeld hebben. Ofwel, ze hebben met hun...

Sluiten