ACM: verbruik mobiele data is verdubbeld in 2014

2 juni 2015 door in Algemeen.

ACMNederlanders verstoken steeds meer mobiele data. De aantallen daarvan zijn zelfs bijna verdubbeld in een jaar tijd. Ook wordt er minder gesms’t. Dat blijkt allemaal uit cijfers van de Autoriteit Consument en Markt over het vierde kwartaal van 2014.

Het rapport van ACM lees je hier.

Bijna verdubbeling
In het laatste kwartaal van 2013 werd er nog 10,3 petabyte mobiele data verbruikt. Een jaar later, in het laatste kwartaal van 2014, lag dat aantal op 19,6. Dat is bijna een verdubbeling. Een flinke groei dus, maar volgens het ACM is de groei wel aan het afvlakken.

De flinke groei zou te danken zijn aan het feit dat steeds meer Nederlanders gebruik maken van het 4G-netwerk. En dat komt weer omdat smartphones steeds meer LTE ondersteunen. Providers bieden ook steeds meer 4G-abonnementen aan terwijl ze er alles aan doen om een landelijk, sterk netwerk neer te zetten.

Meer MB’s, minder sms’jes
Steeds meer mensen nemen een abonnement met minuten en MB’s in plaats van sms’jes. Dat aantal abonnementen ligt op 10,6 miljoen in het laatste kwartaal van 2014. Dat is een stijging van 8,9 procent ten opzichte van eind 2013.

In de cijfers van vorig jaar is te zien hoe het aantal verstuurde sms’jes in Nederland steeds meer afneemt. Het aantal verstuurde SMS berichten is per kwartaal gedaald met 14% tot onder de 1 miljard SMS’jes.

4G-netwerk
Inmiddels bieden KPN en Vodafone al een landelijk dekkend 4G-netwerk. T-Mobile en Tele2 bieden deze beperkt aan, zij hopen de landelijke uitrol in oktober van dit jaar te realiseren. Eerder schreven we al dat veertig procent van de Nederlanders een 4G-smartphone heeft. Die cijfers zijn afkomstig van maart 2015.

Over Autoriteit Consument & Markt
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) publiceert elk kwartaal de marktcijfers van de telecomsector. De Telecommonitor laat de ontwikkelingen zien op het gebied van mobiele diensten, vaste telefonie, breedband, zakelijke netwerkdiensten, televisie en bundels op basis van cijfers van de belangrijkste partijen in de telecomsector.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
‘Veertig procent van de Nederlanders heeft een 4G-smartphone’

Zo'n vier op de tien mensen hebben een smartphone met 4G-ondersteuning. Dat blijkt uit een periodieke enquete die onderzoeksbureau Telecompaper...

Sluiten