4G-netwerk Tele2 al groter dan netwerk T-Mobile

12 augustus 2014 door in T-Mobile en Tele2.

4G Tele2Het nog niet commercieel operationele 4G-netwerk van Tele2 kent momenteel al een grotere dekking dan het netwerk van T-Mobile. Dat blijkt uit een inventarisatie met gegevens van Tele2. Het 4G-netwerk van Tele2 is nog niet commercieel beschikbaar, maar als er op mobiel of tablet wordt gezocht naar beschikbare netwerken, is er op steeds meer plaatsen in Nederland het onbekende 4G-netwerk met de nam ‘20402’ te vinden. Het gaat hier om het 4G-netwerk van Tele2.

Al maanden is de provider namelijk in stilte bezig met de uitrol van het netwerk waarbij gebruik kan worden gemaakt van sneller internet. Tele2 is als organisatie een zelfstandig onderdeel, opererend onder T-Mobile, maar voor de aanleg van het 4G-netwerk wilden zij geen gebruik maken van het netwerk van T-Mobile. Wel wordt er gebruik gemaakt van de masten van de Duitse provider.

T-Mobile
Opvallend is echter dat uit de inventarisatie blijkt dat het 4G-netwerk van Tele2 al aanzienlijk groter is dan dat van T-Mobile. Momenteel beslaat het netwerk van Tele2 zo’n 50 tot 60 procent van Nederland. T-Mobile daarentegen, is alleen nog maar actief in de Randstad als aanbieder van 4G.

De reden dat Tele2 nog niet heeft gekozen voor de commerciële activering van het netwerk, is dat de provider waarschijnlijk de keuze heeft gemaakt om het netwerk in één keer in heel Nederland aan te willen bieden. Anders dus dan T-Mobile, die 4G in de Randstad al aanbiedt, terwijl de uitrol nog gaande is. Tele2 lijkt echter eerst een bredere dekking te willen kunnen realiseren, alvorens over te gaan tot activering van het netwerk.

Masten
Tele2 maakt bij de uitrol van het 4G-netwerk gebruik van de masten van T-Mobile, waar vervolgens eigen materiaal aan wordt opgehangen. De frequentie van Tele2’s netwerk is een andere dan die van T-Mobile. Waar T-Mobile licenties heeft voor frequenties in de 1800 en 2600 MHz band, heeft Tele2 licenties voor het frequentiespectrum in de 800 en 2600 MHz band. Hierdoor heeft Tele2 veel minder antennes nodig, en is het ook in staat om in korte tijd een grote dekking te realiseren. Daarnaast kan er met de lagere frequenties ook een hoge netwerkcapaciteit worden geboden in de stedelijke gebieden.

Verwacht wordt dat Tele2 zijn 4G-netwerk eind 2014 of begin 2015 commercieel zal introduceren. Toch zal Tele2 op dat moment nog niet een geheel landelijke dekking kunnen realiseren. Op andere plekken kan er door Tele2-klanten echter gebruik worden gemaakt van het 2G- en 3G-netwerk van T-Mobile.

Dekking Tele2 vs T-Mobile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
Omzet T-Mobile in tweede kwartaal gedaald

De omzet van telecomprovider T-Mobile is in het tweede kwartaal van 2014 licht gedaald. Dat blijkt bij de presentatie van...

Sluiten