4G bellen via top 4G-netwerk praktisch onmogelijk

29 augustus 2016 door in Algemeen en Tele2.

4G bellen / VoLTETerwijl Nederland tot de absolute top behoort van landen met een 4G netwerk, is 4G bellen nog praktisch onmogelijk in ons kikkerlandje. Na Australië heeft Nederland het beste netwerk voor wat betreft dekking en snelheid volgens de Mobile Connectivity index van GSMA. Juist daarom is het zeer opmerkelijk dat bellen via die razendsnelle 4G netwerken nog nauwelijks kan.

Hoewel je bijna overal via 4G kunt downloaden merk je dat het 4G teken verandert naar 3G of zelfs 2G wanneer je bijvoorbeeld naar je moeder belt.

Investeringen 4G netwerken

Sinds 2012 investeren onze telecomproviders onder leiding van KPN in de 4G netwerken. Zowel KPN, Vodafone en T-Mobile bieden op dit moment landelijke dekking en Tele2 heeft met zijn 4G netwerk zo goed als landelijke dekking.

Investeringen die er voor hebben gezorgd dat niet alleen GSMA, maar ook de cijfers van Open Signal bevestigen dat het Nederland 4G-netwerk tot de top van de wereld behoort. Helaas hebben deze investeringen er niet toe geleidt dat we nu op grote schaal kunnen bellen via 4G of zoals men het ook wel noemt VoLTE (Voice over LTE).

4G bellen/ VoLTE

Het bellen via de 4G netwerken van onze providers biedt enkele voordelen. De 4G netwerken beschikken over een grotere bandbreedte voor telefoongesprekken. Daardoor is het mogelijk te bellen met hogere geluidskwaliteit, ‘HD Voice’ . De kwaliteit van het geluid is dan zo goed, dat het lijkt alsof je naast degene staat met wie je belt.

Een ander voordeel van VoLTE is de snelle ‘set-up‘ tijd. Bel je via 2G of 3G dan kan het wel 7 seconden duren voordat je gesprek opgang wordt gebracht. Bij 4G netwerken wordt deze tijd teruggebracht tot 0,2 tot 2 seconden.

Tele2 loopt voor

Terwijl Vodafone, KPN en T-Mobile VoLTE aan het testen zijn, biedt Tele2 VoLTE al enige tijd aan. Niet verwonderlijk natuurlijk aangezien de Zweedse provider voorheen volledig afhankelijk was van het T-Mobile netwerk. Nu kunnen abonnees bellen via het eigen 4G netwerk. Je hebt daarvoor wel een toestel nodig dat VoLTE ondersteunt.

Belemmeringen 4G bellen

Een van de grote belemmeringen voor het 4G bellen op grote schaal zijn de smartphones. Bij veel smartphones ontbreekt de LTE ondersteuning. Recente smartphones blijken LTE echter wel te ondersteunen maar zijn hiervoor software matig nog niet klaar voor. Een software update zou de toestellen schikt kunnen maken voor VoLTE.

VoLTE werkt op dit moment nog niet probleemloos. De kinderziektes zullen eerst nog moeten worden opgelost voordat providers op grote schaal kunnen overgaan op 4G bellen. Wanneer je nu tijdens het bellen via 4G buiten 4G dekkingsgebieden komt, is het terugschakelen van netwerken niet onopgemerkt. Het is technisch nog niet mogelijk de netwerken naadloos op elkaar aan te sluiten. Wanneer terugschakelen niet goed gaat verbreekt de verbinding, de zogenaamde ‘ dropped call’.

Niet alleen technisch zijn er nog uitdagingen voor VoLTE toepassing op grote schaal. De Nederlandse providers onderling zijn ook nog niet op elkaar afgestemd. Dat komt door het ontbreken van ‘interconnecties’ tussen onze providers. Op dit moment wordt een klant van Tele2 die via 4G belt naar een abonnee van een van de andere providers vanuit de Tele2 centrale ‘terugschakelen’ naar een normale (2G/3G) verbinding.

De interconnectie uitdagingen zijn er al jaren. Vodafone, KPN, T-Mobile bieden al geruime tijd ‘HD Voice’ aan. Je kunt HD Voice echter alleen gebruiken voor bellen binnen het eigen netwerk van de betreffende provider. Hoewel techniek de voornaamste verklaring van de huidige uitdagingen zijn, is er wellicht ook enige onwil bij de providers.

Toekomst van het 4G bellen

Ondanks enige onwil en technische problemen zien we een lichte beweging naar 4G bellen vanuit de markt. Voorloper Tele2 krijgt langzaam bijval in Nederland. Zowel
KPN als Vodafone willen VoLTE commercieel lanceren tegen het eind van 2016.

Vanaf dit jaar zijn ook de smartphones die verschijnen in Nederlandse standaard uitgerust met de juiste instellingen en ondersteuning voor 4G bellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
Groei Sim Only abonnementen treft alleen prepaid

Onderzoeksresultaten tonen aan dat de forse stijging in sim only abonnementen sinds 2012, bijna geheel uit het marktaandeel van prepaid...

Sluiten