4,3 miljoen Nederlandse gebruikers op 4G-netwerk

1 april 2015 door in Algemeen.

Vodafone 4GHet 4G-internet heeft de laatste maanden. Intussen maken er zo’n 4,3 miljoen Nederlanders gebruik van een 4G-netwerk. Dat is drie keer zoveel als in 2013. Dat blijkt uit een onderzoekje van het AD, die cijfers verzamelde bij KPN, Vodafone en T-Mobile.

Cijfers in vergelijking met vorig jaar
Begin 2014 lag het aantal 4G-gebruikers in Nederland zelfs nog op ongeveer 1,5 miljoen. De meeste 4G-gebruikers kwamen en komen nog steeds bij KPN vandaan, die als eerste Nederlandse provider een landelijk dekkend 4G-netwerk had. KPN had begin 2014 610.000 4G-gebruikers. Vodafone had er 600.000 en T-Mobile 250.000.

Intussen hebben die cijfers een flinke boost gekregen. KPN heeft op dit moment zo’n 2 miljoen 4G-klanten. Vodafone meldt er 1,2 miljoen te hebben en T-Mobile 1 miljoen. De reden dat T-Mobile zo laat is, wijt de provider aan het feit dat het 4G-netwerk van de grond af aan is opgebouwd. Het 4G-netwerk van T-Mobile dekt dan ook nog steeds niet helemaal.

Verandering van gedrag
De beschikbaarheid van 4G verandert ook het gedrag van de klanten. Zo gebruiken 4G-klanten meer data. Een woordvoerder van KPN zegt dat 4G-klanten 2,5 tot 4 keer meer data verbruiken na de overstap. Ook niet zo’n gek gevolg natuurlijk, van zulk snel internet. Zo kan het bijvoorbeeld sneller neigen tot het streamen van online video’s.

Ook Vodafone ziet het gemiddelde dataverbruik per klant de lucht ingaan: van 201 naar 379 MB. Er wordt benadrukt dat dat een gemiddelde is, aangezien 4G-klanten ook bij Vodafone 2,5 keer zoveel data verbruiken.

‘Grotere databundel’
De reactie op het groeiende aantal 4G-gebruikers, is simpelweg een grotere databundel aanbieden. Een 4G-netwerk kost veel geld en volgens Telecompaper zouden providers zichzelf in de vingers snijden als ze teveel extra kosten zouden vragen wanneer iemand zijn of haar bundel overschrijdt.

Rest de vraag wanneer heel mobiel Nederland overstapt naar 4G. Volgens een woordvoerder van T-Mobile is dat afhankelijk van wanneer iedereen een 4G-smartphone heeft. Een telefoon met 4G-ondersteuning is in ieder geval lang niet meer zo duur als in de voorgaande jaren.

Prijzenoorlog
Volgens het AD verwachten experts een ware prijzenoorlog wanneer ook Tele2 een 4G-netwerk lanceert. Nu is de 4G-dekking van Tele2 vooral beperkt tot de Randstad. Intussen hoopt T-Mobile eind dit jaar volledige 4G-dekking te bieden. KPN en Vodafone bieden zo’n 95 procent 4G-dekking aan, wat neerkomt op een aantal van 98,2 procent van de inwoners, aldus KPN.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
Pleegt Vodafone plagiaat met nieuwe commercial?

Sinds afgelopen zondag zendt Vodafone een nieuwe 4G-commercial uit. En de muziek daaronder, die veroorzaakt nogal wat reuring. De muziek...

Sluiten