2,5 miljoen gebruikers KPN-hotspots in een halfjaar

28 januari 2015 door in KPN en Vodafone.

internet+treinHet boetebesluit van de Autoriteit Consument en Markt waarin KPN en Vodafone beboet worden, blijkt niet goed gecensureerd. Uit het rapport blijkt dat KPN in de eerste helft van 2013 zo’n 2,5 miljoen unieke gebruikers verbinding hebben gemaakt met KPN-hotspots. Ook wordt duidelijk dat voip-dienst Ringcredible de klacht tegen KPN heeft ingediend.

Dat ontdekte Tweakers.

Rapport
In het rapport is te lezen dat welgeteld 2.481.938 gebruikers tussen 1 januari en 4 juli 2014 een gebruiksovereenkomst sloten om op een KPN-hotspot te kunnen. In totaal werden de hotspots zo’n 6 miljoen keer gebruikt.

Daarbij gaat het om de gratis variant, de betaalde hotspots zijn niet meegeteld. De populairste plek om in te loggen op een KPN-hotspot was op Schiphol. Minimaal 2,2 miljoen van de genoemde gebruikers logden daar tenminste één keer in.

Ook wordt uit het rapport duidelijk wie de klacht tegen KPN indiende: voip-aanbieder Ringcredible. Dat is een app die mobiel bellen via wifi en 3G/4G mogelijk maakt. Inmiddels heeft Autoriteit Consument en Markt de teksten van haar website verwijderd.

Boetes
KPN werd door ACM beboet omdat voip-diensten (zoals Ringcredible dus) niet mogelijk werden gemaakt op de publieke hotspots van het bedrijf. Dat is een overtreding, omdat providers niet mogen beslissen wat de consumenten wel en niet doen op internet. Dat werd eerlijk toegegeven door KPN, die aangaf de overtreding over het hoofd te hebben gezien.

“We vinden netneutraliteit buitengewoon belangrijk”, aldus een woordvoerder van het bedrijf. KPN kreeg een boete opgelegd van 250.000 euro.

Ook Vodafone werd beboet. Klanten konden via de HBO Go-app naar de betaalzender HBO kijken, zonder dat daarbij data uit hun bundel werd verbruikt. Zo’n 3200 klanten hebben hiervan gebruik gemaakt. Vodafone moet 200.000 euro betalen.

Dit zijn de eerste sancties die het ACM heeft opgelegd voor het overtreden van de netneutraliteit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
‘Afschaffing roamingkosten in 2018’

Het zou zomaar eens kunnen dat Europese providers in 2018 worden verboden om nog langer roamingkosten te rekenen aan hun...

Sluiten