2017: meer frequentieruimte voor mobiel internet

13 november 2014 door in KPN.

frequentieNog zo’n anderhalf jaar en de vergunningen van NPO en Digitenne (KPN) voor de 700 MHz-band lopen af. Reden voor minister Henk Kamp om na te denken wat er met de frequenties moet gebeuren na 31 januari 2017. En hij weet het al: hij wil ze inzetten voor mobiel breedband. Simpelweg omdat daar meer behoefte aan is. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. 

Groot belang
Ook de Europese Commisie dringt hierop aan bij EU-lidstaten. Die wil namelijk dat er meer ruimte is voor mobiel breedband. Die opvatting deelt minister Kamp. “Die ruimte is van groot economisch en maatschappelijk belang voor de verdere ontwikkeling van mobiele internetdiensten.”

Heel verwonderlijk is de grotere behoefte niet, aangezien we massaal steeds meer grijpen naar smartphones, tablets en mogen we graag online video’s streamen. De 800 MHz-band wordt sinds 2013 ook al voor mobiel internet gereserveerd.

Verbetering 4G
Het spectrum dat op 31 januari 2017 vrijkomt is niet niks, het heeft een relatief groot bereik. Dat kan voordelig uitpakken voor gebieden waar nu slecht of geen 4G-bereik is, door het gebrek aan zendmasten. Ook deze gebieden kunnen dan volop meedoen aan 4G. Ook een voordeel is dat het bereik prima via muren kan, wat een verbetering is voor het mobiel bereik binnenshuis.

Toekomst ethertelevisie
NPO en KPN gebruiken de 700 MHz-band nu nog voor hun televisieuitzendingen. Er zal minder ruimte komen voor hun televisiesignalen. Het is dan ook de vraag hoe de toekomst van de ethertelevisie eruitziet. Kamp geeft aan dat het verlies aan televisiesignalen gecompenseerd gaat worden, “met een nieuwe, efficiëntere technologie”.

In het eerste kwartaal van 2015 zal Kamp meer vertellen over de veiling van de frequenties en wat nu de plannen met ethertelevisie zijn.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
MB’s delen met gezinsleden mogelijk bij Hi en KPN

KPN en Hi gaan het mogelijk maken voor gezinsleden en huisgenoten om MB's met elkaar te delen als ze op...

Sluiten